Melek yatırımcılık ve uygulamaları
Angel investing and applications
  1. Tez No: 787578
  2. Yazar: YEŞİM EŞİYOK ALPASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN ÖKSÜZ NARİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Melek yatırım, finans, girişimcilik, finansal yöntemler, melek yatırım ağları, Angel investment, finance, entrepreneurship, financial methods, financing of entrepreneurship, angel investment networks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Birçok girişimci ve yeni fikirler üretmek isteyen şirket sahipleri projelerini hayata geçirmek için finansmana ihtiyaç duymaktadır. Kendi gelirlerinin dışında farklı finansal destek arayışlarının olması projelerinin gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Finansal destek için yatırımcılar ilk olarak yakın çevresinde olan aile ve arkadaşlarından yardım arayışı içinde olmaktadırlar. Sonrasında banka kredilerine başvuru yapılarak bankalardan faydalanılmak istenilmektedir. Ancak projenin pazarda gelişim göstermesi için maddi desteklerin yanı sıra yatırımcıların tecrübeleri ile projeye katkı sağlamak adına girişimci ve yatırımcının bir arada olması daha geniş olanaklar sağlanması için önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda yeni girişimcilere alternatif olarak yeni bir finans kaynağı olan melek yatırım finansman modeli ortaya çıkmış olup girişimciler ile melek yatırımcıların iş birliği içinde olmaları gerekmektedir. Melek yatırımcıların girişimcilere sağladıkları destekler ile projelerin gelişim göstermesi amaçlanmaktadır. Melek yatırımcılar kaliteli ürün ve hizmete sahip yenilikçi olduğunu düşündüğü girişimcilerle birlikte çalışmalar sürdürmektedir. Ayrıca kendi bilgi ve tecrübeleriyle danışmanlık yaparak girişimcilerin yaptıkları işlerin kalitesindeki artışı sağlayarak girişimcilere yeni fikirler üretmek için bir yol göstermiş olmaktadırlar. Ayrıca melek yatırımcılar girişimcilerin finansman ihtiyacını karşılayıp desteklerini sürdürürken aynı zamanda istihdama, ekonomik büyüme ve gelişmeye de katkı sağlamış olmaktadırlar. Bu çalışmada Türkiye'deki ve Dünya'daki melek yatırımcılar ile ilgili literatür taraması yapılarak melek yatırımcıların ayrıntılı analizi sonucu melek yatırımcı kavramı tüm aşamasıyla anlatılmaktadır. Bir proje sahibinin melek yatırımcıyı bulma yollarını, melek yatırım ağlarına ulaşımını, yatırım döneminde yapılacak faaliyetlerin genel hatları belirtilmektedir. Ayrıca melek yatırımcıların yatırım yaparken belirli kriterleri göz önünde bulundurdukları yatırım kriterlerinden, girişimciye olan katkılarından, yatırım sonrası finansal kâr zarar durumundan söz edilmektedir. Dünya'daki melek yatırımcıların literatür taraması yapılmış olup ABD, Avrupa'daki melek yatırımcıların durumlarından, melek yatırım ağlarından, ülkelerdeki melek yatırım sayısı ve yatırım tutarlarından bahsedilmektedir. Türkiye kısmında ise BKS (Bireysel Katılım Sermayesi) yasal düzenlemesi ile melek yatırımcıların Türkiye'deki durumları, melek yatırım ağlarının genel durumları ile Türkiye'de melek yatırımcıların gelişimi için yapılması gereken çalışmaların neler olduğu konusunda bilgi verilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many entrepreneurs and company owners who want to generate new ideas need financing to bring their projects to life. It is of great importance for the development of their projects that they seek other sources of financial support other than their own income. For financial support, investors first seek help from their immediate family and friends. Afterwards, it is desired to benefit from banks by applying for bank loans. However, in addition to financial support for the development of the project in the market, it is important for the entrepreneur and the investor to be together in order to contribute to the project with the experience of the investors in order to provide wider opportunities. In this context, the angel investment financing model, which is a new financial source as an alternative to new entrepreneurs, has emerged, and entrepreneurs and angel investors need to cooperate. It is hoped that the projects will progress with the assistance of angel investors and entrepreneurs. Angel investors continue to work with entrepreneurs that they think are innovative and offer quality products and services. Additionally, they improve the caliber of entrepreneurs' work and teach them how to come up with original ideas by offering consulting based on their own knowledge and experience.In addition, while angel investors meet the financing needs of entrepreneurs and continue to provide them with support, they also contribute to employment, economic growth, and development. In this study, the idea of an angel investor is broken down into all of its parts. This is done through a detailed analysis of angel investors and a review of the literature on angel investors in Turkey and elsewhere.The ways for a project owner to find angel investors, their access to investment networks, and the general lines of activities to be carried out during the investment period are stated. Also mentioned are the criteria that angel investors use to decide whether or not to invest, how they help the entrepreneur, and how much money they make or lose after investing.A literature review of angel investors in the world has been made, and the status of angel investors in the USA and Europe, angel investment networks, the number of angel investments in countries, and their investment amounts are mentioned. In the Turkish part, it is desired to give information about the legal regulations of BKS (Individual Participation Capital), the situation of angel investors in Turkey, the general situation of angel investment networks, as well as the studies that need to be done for the development of angel investors in Turkey.