Doğu Anadolu'da akut lenfoblastik lösemi tanılı hastaların insan lökosit antijen uyumlarına göre akraba içi ve akraba dışı yapılan allojenik kök hücre nakli oranları
Intra-relative and non-relative allogeneic stem cell transplantation rates according to human leukocyte antigen compatibility in patients with acute lymphoblastic leukemia in eastern anatolia
  1. Tez No: 787591
  2. Yazar: HACI İNANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Allojenik nakil, Türkök, HLA, ALL, Allogeneic transplant, Türkök, HLA, ALL
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmunohematoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmada Doğu Anadolu'daki kök hücre nakli olmuş hastaların nakil ve nakil sonrasındaki başarıyı somut veriler şeklinde sayısal veriler şeklinde ortaya koymak, böylece nakil olmuş hastalarda nakil başarı oranlarını tespit ederek ilerdeki çalışmalar konusunda da bize hem bir fikir vermesini sağlamak hem de bu çalışma sonucunda hastaların iyileşme oranlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: ALL tanısı konmuş hastalara nakil için donörü ile HLA uyumlarına bakılır. Bunun için HLA sınıf I ve II polimorfizmleri, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) metodu ile sekansa özgü primerler (SSP) ve sekansa spesifik oligonükleotidler (SSO) kullanılarak dokuları belirlendi. Aynı zamanda (Next Generation Sequencing) NGS yöntemi de kullanılarak doku uyum çalışmaları yapıldı. Bulgular: Toplamda hastanemize belirtilen tarihlerde bu kemik iliği hastalıkları ile ilgili başvuran 530 hastadan otolog nakil, allojenik akraba içi nakil, allojenik akraba dışı nakil ve haploidentik nakil olmak üzere farklı nakiller yapılmıştır. Bu nailler arasında en cok nakil olan hastalar grubu otolog nakil olan hastalardır. Yine bu nakıl çeşitlerinden enaz oranda nakil olan hasta grubu ise haploidentik nakil grubudur. Sonuç: Hastanemiz 2018-2020 yılları arasında toplamda 530 nakil gerçekleştirilmiştir. Bunların önemli bir kısmı da ALL hastalarıdır. 2018-2020 tarihleri arasında 530 hastadan allojenik akraba içi nakil olan hasta sayısı 129 dur. Türköke başvurulan, yani allojenik akraba dışı nakil olan hasta sayısı 69 dur. HLA anlamında tam uyumlu olmayan haploidentik hasta nakil sayısı 8 dir. Otolog nakil olan hasta sayısı ise 334 dür. Bu nakillerin tümü başarılı bir şekilde her geçen yıl artarak devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To reveal the success of the stem cell transplant patients in Eastern Anatolia in the form of numerical data in the form of concrete data. Thus, it is aimed to determine the success rates of transplantation in transplanted patients and to give us an idea about future studies and to determine the recovery rates of the patients as a result of this study. Material and Method: Patients diagnosed with ALL are checked for HLA compatibility with their donor for transplantation. For this, HLA class I and II polymorphisms were determined by polymerase chain reaction (PCR) method using sequence-specific primers (SSP) and sequence-specific oligonucleotides (SSO). At the same time (Next Generation Sequencing), tissue compatibility studies were performed using the NGS method. Results: In total, different transplants, including autologous transplant, allogeneic intra-relative transplant, allogeneic unrelated transplant, and haploidentic transplant, were performed from 530 patients who applied to our hospital for these bone marrow diseases on the specified dates. Among these nails, the patients with the most transplants are those with autologous transplants. Again, the group of patients with the lowest rate of transplantation from these transplantation types is the haploidentic transplantation group. Conclusion: Our hospital performed a total of 530 transplants between 2018 and 2020. A significant number of them are ALL patients. The number of patients who had allogeneic inbreeding transplants from 530 patients between 2018-2020 was 129. The number of patients referred to Türkök, that is, allogeneic unrelated transplants, is 69. The number of haploidentic patient transplants that are not fully compatible in terms of HLA is 8. The number of patients with autologous transplantation is 334. All of these transplants continued successfully, increasing year by year.