Azerbaycan bağımsızlık mücadelesi lideri Ebülfez Elçibey
Azerbaijan independence struggle leader Abulfez Elchibey
- Tez No: 787672
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ ANBARLI BOZATAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyografi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Biography, Public Administration, Political Science
 - Anahtar Kelimeler: Ebülfez Elçibey, Azerbaycan, Demokrasi, Rusya, Askeri Darbe, Abulfez Elchibey, Azerbaijan, Democracy, Russia, Military Coup
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Azerbaycan tarihi için önemli bir yere sahip olan seçkin devlet adamı, demokrat, milli lider ve bunların yanında bir bilim insanı olan Ebülfez Elçibey'in hayatı ve düşünce sistemi ele alınmıştır. Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanma sürecindeki rolü, iktidara gelişi, devlet teşkilatlanmasındaki faaliyetleri, izlediği politikalar, iktidarına karşı yapılan darbe ve bunlara bağlı siyasi gelişmeler detaylı şekilde incelenmiştir. Çalışmada Ebülfez Elçibey'in yürüttüğü faaliyetlerin siyasi yansımaları ve sebep sonuç ilişkilerinin detaylı bir şekilde sunulabilmesi amacıyla kapsamlı bir literatür ve doküman taraması gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili Türkiye ve Azerbaycan'da yayımlanan kitaplar, dergiler, akademik makaleler ve tezler incelenmiştir. Elde edilen bilgiler sistematik ve kronolojik bir yapıda sunulmuş, ulusal ve küresel basın ile medyada yer alan kaynaklara yansımaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ebülfez Elçibey'in faaliyetlerinin özellikle içinde bulunduğu dönemin şartlarına zıt olarak antiemperyalist bir anlayışla bir milletin bağımsızlığı için yaptığı çalışmalarının demokrasiye ve Siyaset Bilimine yansımaları açıklanmaya çalışılmış ve yorumlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and thought system of Abulfez Elchibey, who is an elected statesman, democrat, national leader and a social scientist who has an important place in the history of Azerbaijan, is examined. His role in the process of gaining independence of Azerbaijan, his coming to power, his activities in the state organization, the policies he followed, the coup against his government and the political developments related to these events were examined in detail. In the study, a comprehensive literature and document review was carried out in order to present the political reflections of the activities carried out by In the study, a comprehensive literature and document review was carried out in order to present the political reflections of the activities carried out by Ebülfez Elçibey and the cause and effect relationships in detail, and the cause and effect relationships in detail. Books, journals, academic articles and theses published in Turkey and Azerbaijan on the subject were examined. The information obtained was presented with a systematic and chronological structure, and it was tried to reveal the reflections in the national - global press and media. Abulfez Elchibey's activities; In particular, contrary to the conditions of the period he was in, the reflections of his works for the independence of a nation with an anti-imperialist understanding on democracy and Political Science were tried to be explained and comments were presented.