İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Doku Tipleme Laboratuvarı'na başvuran bireylerin, insan lökosit antijen allellerinin ve haplotiplerinin frekansları
Frequencies of human leukocyte antigen alleles and haplotypes of individuals applying to İnönü University Turgut Özal Medical Center Tissue typing Laboratory
- Tez No: 787746
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Allel frekansı, İnsan Lökosit, Allele frequency, Human Leukocyte
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmunohematoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Doku Tipleme Laboratuvarında 2020 yılında doku tiplemesi çalışılan hasta ve donörlerin Yeni Nesil Sekanslama (Next Generation Sequencing-NGS) yöntemi ile HLA allel ve haplotip frekanslarının belirlenmesidir. Materyal ve Metod: Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Doku Tipleme Laboratuvarında 2020 yılında doku tiplemesi çalışılan 1081 kişiden oluşan hasta ve donörlerin Yeni Nesil Sekanslama (Next Generation Sequencing-NGS) yöntemi ile HLA allel ve haplotip frekanslarının belirlenmesi amacıyla çalışma gurubuna dahil edilmiştir. Yeni Nesil Sekanslama (Next Generation Sequencing) yöntemi ile bireylerin Human Leucocyte Antigeni allel ve haplotip frekansları belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmada HLA*A, HLA*B, HLA*C', HLA*DP, HLA*DQ, HLA*DRB1'de en sık görülen alleller tespit edilerek HLA*A, HLA*B, HLA*C, HLA*DP, HLA*DQB1 ve HLA*DRB1 genindeki haplotip frekansları incelenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda HLA*A'da en sık görülen üç allel 2402, 0201 ve 1101, HLA*B'da en sık görülen üç allel 5101, 3501 ve 3503, HLA*C'da en sık görülen üç allel 0401, 0701 ve 1203, HLA*DP'de en sık görülen üç allel 0401, 0201 ve 0402, HLA*DQ'da en sık görülen üç allel 0301, 0501 ve 0201, HLA*DRB1'de en sık görülen üç allel 1104, 0301 ve 1101 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca HLA*A genindeki haplotip frekansı 0,403, HLA*B genindeki haplotip frekansı 0,333, HLA*C genindeki haplotip frekansı 0,409, HLA*DP genindeki haplotip frekansı 0,705, HLA*DQB1 genindeki haplotip frekansı 0,469, HLA*DRB1 genindeki haplotip frekansı 0,331 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the HLA allele and haplotype frequencies of patients and donors whose tissue typing was studied in Malatya İnönü University Turgut Özal Medical Center Tissue Typing Laboratory in 2020 by Next Generation Sequencing (NGS) method. Material and Method: In order to determine the HLA allele and haplotype frequencies with the Next Generation Sequencing (NGS) method, patients and donors consisting of 1081 people whose tissue typing was studied in Malatya İnönü University Turgut Özal Medical Center Tissue Typing Laboratory in 2020 were included in the study group. Human Leucocyte Antigen allele and haplotype frequencies of individuals were determined by Next Generation Sequencing method. Results: In the study, the most common alleles in HLA*A, HLA*B, HLA*C', HLA*DP, HLA*,DQ, HLA*DRB1 were determined and HLA*A, HLA*B, HLA*C, HLA*DP The haplotype frequencies in the DQB1 and HLA*DRB1 genes were examined. Conclusion: As a result of the study, the three most common alleles in HLA*A are 2402, 0201 and 1101, the three most common alleles in HLA*B are 5101, 3501 and 3503, the three most common alleles in HLA*C are 0401, 0701 and 1203. The three most common alleles in HLA*DP were 0401, 0201 and 0402, the three most common alleles in HLA*DQ were 0301, 0501 and 0201, and the three most common alleles in HLA*DRB1 were 1104, 0301 and 1101. In addition, the haplotype frequency in the HLA*A gene was 0.403, the haplotype frequency in the HLA*B gene was 0.333, the haplotype frequency in the HLA*C gene was 0.409, the haplotype frequency in the HLA*DP gene was 0.705, the haplotype frequency in the HLA*DQB1 gene was 0.469, and the haplotype frequency in the HLA*DRB1 gene was 0.331.