Akut myeloid lösemi tanısı alan hastaların myeloid markırların pozitiflik oranları
Myeloid marker's positivity rates of patients diagnosed as acute myeloid leukemia
  1. Tez No: 762437
  2. Yazar: SALİHA FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Myeloid Lösemi, Flow Sitometri, CD (Cluster of Differentiation), AML Hastaları, İmmünfenotipleme, Acute Myeloid Leukemia, Flow Cytometry, CD (Cluster of Differentiation), AML Patients, Immunophenotyping
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmunohematoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, power analizi ile ulaşılan örneklem sayısına uygun, Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Araştırma Hastanesi Hematoloji bölümünde AML tanısı alan ve histopatolojik olarak da tanısı kesinleşmiş hastalarının, flow sitometri ile çalışılmak istenen örneklerinde (rutin perifer kanları ve kemik iliği örnekleri) AML markırları pozitifliği açısından incelemektir. Materyal ve metot: Bu çalışma Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Araştırma Hastanesi'nin Hematoloji Bölümünün poliklinik ve servisine gelen, Akut Myeloid Lösemi tanısı alan ve Doku Tipleme Laboratuvarı bünyesindeki, Flow Laboratuvarına rutin olarak gelen hastaların perifer kan ve kemik iliği örneklerinin on renkli multiparametreli Flow cytometry cihazı tarafından taranmış ve ortaya çıkan veri histogramları değerlendirme için kaydedilmiştir. Bulgular: Yüzey antijenlerinin kemik iliği ve periferik kan alt gruplarındaki dağılımına ve kıyaslamaları incelenmiştir. Örnek frekanslara göre 45 örneğin %48.9'u myeloblast, %51.1'inin de myeloid olduğu tespit edilmiş ve yüzey antijenlerinin myeloblast ve myeloid alt gruplarındaki yüzey antijenlerinin myeloid ve myeloblast alt gruplarındaki kıyaslamaları incelenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda 45 örneğin %71.1'i, kemik iliği olurken, %28.9'u periferik kan olduğu tespit edilmiştir. Yüzey antijenlerinin kemik iliği ve periferik kan alt gruplarındaki dağılıma göre, CD13, CD14, CD15, CD33, CD34, CD38, CD11B, CD11C, CD64, CD68, CD117, HLADR ve MPO antijenleri kemik iliği ve periferik kan alt grup dağılımları ile normal dağılım arasında fark bulunmuş, kıyaslamalarına göre ise CD13, CD14, CD15, CD33, CD34, CD38, CD11B, CD11C, CD64, CD68, CD117, HLADR ve MPO antijenlerinin kemik iliği ve periferik kan alt gruplarında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The distribution and comparisons of surface antigens in bone marrow and peripheral blood subgroups were investigated. According to sample frequencies, 48.9% of 45 samples were myeloblasts and 51.1% were myeloids, and the comparisons of surface antigens in myeloblast and myeloid subgroups of surface antigens in myeloid and myeloblast subgroups were examined. Material and method: This study was carried out by ten-color multiparameter Flow cytometry of peripheral blood and bone marrow samples of patients diagnosed with Acute Myeloid Leukemia and routinely admitted to the Flow Laboratory within the Tissue Typing Laboratory, who came to the outpatient clinic and service of the Hematology Department of Malatya Turgut Özal Medical Center Research Hospital. scanned by the device and the resulting data histograms were recorded for evaluation. Results: The distribution and comparisons of surface antigens in bone marrow and peripheral blood subgroups were investigated. According to sample frequencies, 48.9% of 45 samples were myeloblasts and 51.1% were myeloids, and the comparisons of surface antigens in myeloblast and myeloid subgroups of surface antigens in myeloid and myeloblast subgroups were examined. Conclusion: As a result of the study, 71.1% of 45 samples were found to be bone marrow, while 28.9% were peripheral blood. According to the distribution of surface antigens in bone marrow and peripheral blood subgroups, CD13, CD14, CD15, CD33, CD34, CD38, CD11B, CD11C, CD64, CD68, CD117, HLADR and MPO antigens are between bone marrow and peripheral blood subgroup distributions and normal distribution. A difference was found, and when compared, it was determined that CD13, CD14, CD15, CD33, CD34, CD38, CD11B, CD11C, CD64, CD68, CD117, HLADR and MPO antigens did not show a statistically significant difference in bone marrow and peripheral blood subgroups.