Rektum tümörü nedeniyle opere edilen ve LOOP ileostomi açılan hastalarda ileostomi kapatılması sonrası erken dönem komplikasyon sıklığı ve olası risk faktörleri
Frequency of early complications and possible risk factors after ileostomy closure in patients operated for rectal tumor and LOOP ileostomy opened
- Tez No: 787789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SÜRMELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: ileostomi kapama, komplikasyon, loop ileostomi, rektum kanseri, complications, ileostomy closure, loop ileostomy, rectal cancer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Rektum kanseri tüm popülasyonda en sık görülen 7.kanser türüdür.Tüm kanser türleri arasında yeni görülen vakaların %3,8'ini oluşturur.Rektum kanseri cerrahisinde tüm teknolojik gelişmelerle birlikte açık, laparoskopik ve robotik cerrahi şekilleri başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.Ancak bazı risk gruplarında anastomoz kaçağı sonrasında gelişebilecek pelvik sepsisi önleyebilmek amacıyla loop ileostomi açılmaya devam edilmektedir. İleostomi kapatılması sonrasında komplikasyon oranları %7-38 arasında değişmektedir. Bu çalışmadaki amacımız ileostomi kapatılma sonrası komplikasyon gelişme oranları ve olası risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde rektum tümörü nedeniyle low anterior rezeksiyon yapılan loop ileostomi açılan ve daha sonra loop ileostomisi hastanemizde kapatılan hastalarda demografik bilgiler, neoadjuvan tedavi alıp almadığı, tümör evreleri, tümör lokalizasyonları, hastanede kalış süreleri, ASA skorları, cerrahi prosedür şekilleri birinci ve ikinci cerrahi prosedürler sonrasındaki komplikasyonlar belirlendi. İleostomi kapatılma sonrasında gelişen komplikasyonlara etki eden faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 105 erkek, 70 kadın toplam 175 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 61,4 ± 11,2 idi. İleostomi kapatılma zamanı ortanca 7 (1-30) ay olarak bulundu. İleostomi kapatılması sonrasında hastanede yatış süresi medyan 5 (2-130) gün olarak hesaplandı. İleostomi kapatılması sonrası ileus gelişimi üzerinde risk faktörü olarak anastomozun uç uca el ile yapılması saptandı (p = 0,010). İleostomi kapatılma zamanının postoperatif ileus üzerine etkili olabileceği düşünüldü fakat istatistiksel olarak anlamlı bir değer saptanmadı (p = 0,071). İleostomi kapatılması sonrası Clavien Dindo evre ≥ 3 komplikasyon olması için anastomozun uç uca el ile ve yan yana el ile yapılması risk faktörü olarak saptandı (sırasıyla p = 0,015 ve p = 0,010). Primer cerrahi sonrası Clavien Dindo evre ≥ 3 komplikasyon olmasının ileostomi kapatılması sonrası Clavien Dindo evre ≥ 3 komplikasyon olmasına etki edebileceği öngörüldü ancak istatistiksel olarak anlamlı bir değer saptanmadı (p = 0,065). İleostomi kapatılması sonrası hastanede kalış süresi üzerine etkili risk faktörleri olarak erkek cinsiyet ve anastomozun uç uca el ile yapılması saptandı (sırasıyla p = 0,047 ve p = 0,046). Yine ileostomi kapatılması sonrası hastanede kalış süresi üzerine ileostomi kapatılması ameliyat süresinin etki edebileceği düşünüldü fakat istatistiksel anlamlı bir sonuç bulunamadı (p = 0,055). Sonuç: İleostomi kapatılması sonrası gelişen ileus, hastanede kalış süresinin uzaması ve Clavien-Dindo Evre ≥ 3 komplikasyonlar için uç uca kapatma bağımsız bir risk faktörüdür. İleostomi kapatılma zamanının uzaması ileus gelişimi için bir risk faktörü olabilir. İleostomi kapatılması sonrasında hastanede kalış süresinin uzamasında erkek cinsiyet risk faktörüdür. İleostomi kapatılma ameliyat süresinin uzun olması hastanede kalış süresinin artması için bir risk faktörü olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Rectal cancer is the /th most common type of cancer in the entire population. It constitutes 3.8% of new cases among all cancer types. In rectal cancer surgery, open, laparoscopic and robotic surgery forms are successfully applied with all technological developments. However,in some risk groups, loop ileostomy continues to be opened in order to prevent pelvic sepsis that may develop after anastomotiz leakage.Complication rates after ileostomy closure vary between 7-38%. Our aim in this study was to determine the rates of complications after ileostomy closure and possible risk factors. Material and Methods: The patients who underwent low anterior resection due to rectal tumor in our hospital, were opened loop ileostomy, and then closed loop ileostomy in our hospital were identified. Demographic information, neoadjuvant treatment, tumor stages, tumor localizations, length of stay in hospital, ASA scores, surgical procedure types and complications after the first and second surgical procedures were determined in these patients. Results: A total of 175 patients, 105 males and 70 females, were included in the study. The mean age of the patients was 61.4 ± 11.2 years. The median time to ileostomy closure was 7 (1-30) months. The median duration of hospitalization after ileostomy closure was 5 (2-130) days. Manual end-to-end anastomosis was found to be a risk factor for development of ileus after ileostomy closure (p = 0.010). The time of ileostomy closure was thought to be effective on postoperative ileus, but no statistically significant value was found (p = 0.071). The risk factors for Clavien Dindo stage ≥ 3 complications after ileostomy closure were manual end-to-end and manual side-to-side anastomosis (p = 0.015 and p = 0.010, respectively). The presence of Clavien Dindo stage ≥ 3 complications after primary surgery was predicted to have an effect on Clavien Dindo stage ≥ 3 complications after ileostomy closure, but no statistically significant value was found (p = 0.065). Male gender and manual end-to-end anastomosis were found to be risk factors affecting the length of hospital stay after ileostomy closure (p = 0.047 and p = 0.046, respectively). Again, it was thought that the duration of ileostomy closure operation might affect the length of hospital stay after ileostomy closure, but no statistically significant result was found (p = 0.055). Conclusion: End-to-end closure is an independent risk factor for ileus, prolonged hospital stay and Clavien-Dindo Stage ≥ 3 complications after ileostomy closure. Prolonged ileostomy closure time may be a risk factor for the development of ileus. Male gender is a risk factor for prolonged hospital stay after ileostomy closure. Longer duration of ileostomy closure may be a risk factor for increased length of hospital stay.