Ascorbic acid content evaluation and regulation in strawberry germplasm
Çilek genotiplerinde askorbik asit içeriği değerlendirmesi ve düzenlenmesi
- Tez No: 787895
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT SERÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Genetik, Ziraat, Biochemistry, Genetics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, Organik asitler, Antioksidan, Fragaria, Korumalı, Çevre, Çeşit, Ascorbic acid, Organic acids, Antioxidant, Fragaria, Protected, Environment, Cultivar, Color
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Askorbik asit (C vitamini), temel bir besin maddesi olarak giderek daha fazla ilgi görmektedir. Mevcut çalışma, büyüme koşullarının, çeşitlerin ve olgunluk aşamalarının C vitamini içeriği, meyve kimyası ve görünümü ile ilgili karakterleri üzerindeki birleşik etkilerine odaklanmıştır. Açık yetiştiricilik koşullarında üretilen çilekler, C vitamini biyosentezinde tam güneş ışığına maruz kalmanın etkisiyle daha yüksek C vitamini içeriği sergilemiştir. Örtü altı koşulları, meyvelerin daha fazla pigment geliştirmesine, ancak daha az C vitamini biriktirmesine neden olmuştur. Genotipik etkiler önemli bulunmuş ve 'Calinda' çeşidinde organik asit içeriğinin yüksek, ancak meyve eti sertliğin düşük olduğunu belirlenmiştir. 'Sabrina' çeşidi en yüksek meyve eti sertliğini göstermiş; bununla birlikte ticari olarak istenen meyve kalitesi özellikleri ortalamaları düşmüştür. 'Sahra' çeşidi C vitamini ve meyve rengi için en yüksek performansı gösterirken meyve boyutu, ağırlığı, sertliği ve organik asitleri açısından da yüksek bulunmuştur. Çeşitler, büyüme koşulları ve olgunluk aşamaları arasındaki iki yönlü ve üç yönlü interaksiyonlar C vitamini ile ilgili çalışmalarda tek faktörlü, kontrollü, laboratuar deneylerinden ziyade gerçek alanda birleşik etkilerin incelenmesinin önemli olduğunu göstermiştir. Çoklu, büyük ölçekli saha çalışmaları, meyve kalitesinin metabolik düzenlenmesine daha fazla ışık tutabilecektir.
Özet (Çeviri)
Ascorbic acid (vitamin C), as an essential nutrient, is getting increasing attention and strawberries are considered one of its richest natural sources. Current study focused on combined influence of growth conditions, cultivars, and maturity stages on vitamin C content and related characters of fruit chemistry and appearance. Strawberries produced under open field conditions exhibited higher vitamin C content witnessing the role of full sunlight exposure in vitamin C biosynthesis. Protected conditions caused fruits to develop more pigments but accumulated lesser vitamin C. The genotypic influences were significant, showing cultivar Calinda better in organic acids but poor in firmness. Cultivar Sabrina showed highest fruit firmness but at the cost of commercially desired fruit quality characters. Cultivar Sahara performed best for vitamin C and fruit redness, and was high in fruit size, weight, firmness, and organic acids. Two-way and three-way interactions between cultivars, growth conditions, and maturity stages were significant indicating an absolute requisite of studying combined influences in actual field, rather than single factor, controlled, lab experiments. Multiple, large-scale, field studies will shed more light on metabolic regulation of fruit quality.