A data-driven approach for understanding human behavior in urban studies
Kent araştırmalarında insan davranışını anlamak için veri tabanlı bir yaklaşım
- Tez No: 787954
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK UÇAR KIRMIZIGÜL, DR. ÖĞR. ÜYESİ İNAN UTKU TÜRKMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: büyük veri, kentsel bilişim, veri-odaklı kent çalışmaları, konu modelleme, big-data, urban informatics, data-driven urban studies, topic modelling
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: TED Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık ve Kent Çalışmaları Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dijital araç ve yöntemler, kentlerin gelişme ve büyüme kalıplarını, kentlinin kentle ilişkisini ve tasarımcıların kenti tasarlamak için kullandıkları araç ve yöntemleri değiştirmeye devam ettikçe; veri kullanımı, kentsel çevreleri anlama ve tasarlama çabalarında önemli bir odak noktası haline gelmiştir. Şehirler birçok teknolojik paradigma değişimi yaşamış olsa da, bilginin dijitalleşmesi ve buna bağlı yöntem, yaklaşım ve uygulamalarla tanımlanan mevcut dönüşüm; şehirler, şehirliler ve tasarımcılar üzerinde dikkate değer bir etkiye sahiptir. Sonuç olarak, şehirler verilerle tanımlanır, donatılır, desteklenir ve temsil edilir hale gelir ve büyük veri üreticilerine dönüşürler. Son yıllarda, dijital araçların ve yöntemlerin yükselişi, kentlilerin davranışlarına ve şehirlerin tasarımına ilişkin içgörüler sunan çok miktarda veri üretmiştir. Bu nedenle, dijitalleşmenin önemli bir çıktısı olan Büyük Veri kavramı, şehirleri anlama çabalarımızda belirleyici bir odak noktası haline gelmiştir. Tezin vurgusu, kentsel çalışmalar için değerli bir kaynak olarak Büyük Veri'nin potansiyelini araştırmak ve insan davranışını daha iyi anlamak için veri odaklı bir yaklaşım önermektir. Kentsel Bilişim çerçevesinde Büyük Veri'den yararlanmak için yenilikçi bir model sunarak, kullanıcı tarafından oluşturulan verileri analiz etmek ve disiplinler arası yaklaşımları sorunsuz bir şekilde entegre etmek için“Konu Modelleme”nin kullanımını inceler. Bu model aynı zamanda kentsel araştırmalara önemli bir katkı sağlamayı ve kentsel ortamlardaki insan davranışını analiz etmeye odaklanarak, kentlerimizin şekillenmesinde verilerin kritik rolü konusundaki anlayışı genişletmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
As digital tools and methods continue to alter the development and growth patterns of the cities, the relationship of the urbanites with the city and also the designers' tools and methods used to design the city; the use of data has become an essential focus in understanding and designing urban environments. Although cities have experienced several technological paradigm shifts, the current transformation defined with digitalization of information and related methods, approaches and practices have a remarkable impact on the cities, urbanites and designers. Consequently, the cities become defined, equipped, supported and represented with data and they have turned into major generators of data. In recent years, the rise of digital tools and methods has generated vast amounts of data that offer insights into the behavior of urbanites and the design of cities. Therefore, the notion of Big-Data, a key output of digitalization, has become a decisive spotlight in our efforts to comprehend cities. The emphasis of the thesis is to investigate the potential of Big Data as a valuable resource for urban studies and proposes a data-driven approach to better understand the human behavior. By introducing innovative model for leveraging Big Data within the frame of Urban Informatics, it examines the use of“Topic Modeling”to analyze user-generated data and seamlessly integrate interdisciplinary approaches. This model also aims to make a significant contribution to urban studies and emphasize the crucial role of data in shaping our cities concentrating on analyzing human behavior in urban environments.