Acil servise toraks travması ile başvuran hastalarda; demografik, klinik ve radyolojik verilerin, prognoz ve mortaliteyi öngörmedeki etkilerinin değerlendirilmesi
Patients admitted to emergency department with thoracic trauma patients; demographic, clinical and radiologic the role of data in predicting prognosis and mortality evaluation of impacts
- Tez No: 788213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Toraks Travmaları, Pnömotoraks, Hemotoraks, Emergency Department, Thoracic Traumas, Pneumothorax, Hemothorax
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Acil servise toraks travması ile gelen hastaların klinik ve demografik olarak değerlendirilmesi, bu verilerin prognoz ve mortaliteye etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Metotlar: Acil Tıp Kliniğine 01 Ocak 2017 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında başvuran toraks travması olan 18 yaşından büyük, 563 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, travma mekanizmaları, etyolojileri, klinik ve radyolojik bulguları, yatış, taburculuk ve mortalite durumları kaydedildi. Kaydedilen verilerin istatistiksel incelemeleri yapılmıştır. Bulgular: Toplam 563 hastanın yaş ortalaması 49,63±18,24 Yıl, 136'sı (%24,2) kadındı. Toraks travmalı hastalarda; kot fraktürü 469 (%83,3), pnömotoraks 136 (%24,2), kontüzyon 89 (%15,8), hemotoraks 73 (%12,9), pnömomediastenum 22 (%3.9), sternum fraktürü 14(%2,5), kalp-damar yaralanması 4 (%0,7), tansiyon pnömotoraks 3 (%0,5) hastada görüldü. Hastaların 163'ü (%28,9) hospitalize edilmiş olup, mortalite oranı 10 (%1,8) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Acil servislerde bu hastalara doğru müdahale ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Demografik veriler, travma etyoloji ve mekanizmaları, olgularda gelişen klinik durum ve mortalite ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the demographic and clinical data, and whether these data affect prognosis and mortality in patients presenting with thoracic trauma to the emergency department. Materials and Methods: 563 patients over the age of 18 with thoracic trauma admitted to the Emergency Medicine Clinic between January 01, 2017 and December 31, 2021 were included. Demographic characteristics, trauma mechanisms, etiologies, clinical and radiological findings, hospitalization, discharge and mortality status of the patients were recorded. Statistical analyzes of the recorded data were evaluated. Results: Of the 563 patients with thoracic trauma with a mean age of 49,63±18,24, 136 of them (%24,2) were female. In patients with throracic trauma, rib fracture 463 (%83,3), pneumothorax 136(%24.2), contusion 89(15.8), hemothorax 73(%12.9), pneumomediastenum 22(%3.9), sternal fracture 14(%2.5), cardiovascular injury 4(%0.7), tension pneumothorax 3(%0.5) were detected. 163 (%28.9) of patients were hospitalized. The mortality rate was detected as 10 (%1,8). Conclusion:. Correct intervention and treatment for these patients in emergency services is life-saving. Demographic data, trauma etiology and mechanisms are associated with clinical status and mortality.