Acil servise toraks travması ile başvuran çocuk hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of pediatric patients admitted to the emergency department with thoracic trauma
  1. Tez No: 680628
  2. Yazar: TUNAKAN AĞRI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, pediatrik hasta, toraks travması, hastane yatış, Emergency service, pediatric patient, thoracic trauma, hospitalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Travma kaynaklı çocuk ölümlerinin 2. sık nedeni olan toraks travmaları, sık karşılaşılan ve trafik kazası, ateşli silah yaralanması, düşme, kesici ve delici alet yaralanması gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkan önemli bir sağlık problemidir. Bu çalışmanın amacı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Servisine başvuran ve toraks travması geçirmiş 18 yaş altı çocuk hastaların demografik özellikleri ile travmaya bağlı klinik özelliklerinin araştırılması ve Glaskow Koma Skalası (GKS) ile aralarındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01.01.2010 tarihi ile 31.12.2019 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Servisine başvurmuş olan 18 yaş altı toraks travması tanısı alan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların başvuru tarihi, yaşı, cinsiyeti, GKS puanı, travma mekanizması, travma bölgesi, yaralanma şekli ve hastane yatış süresi bilgileri ve aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Dosya ve epikriz bilgilerine göre toplam 380 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. İstatistiksel Analiz: Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS ile gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ölçüler hesaplanmış ve GKS sınıflarına göre özelliklerin karşılaştırmasında Ki-Kare analizi ve One Way ANOVA testi kullanılmıştır. Hastane yatışı üzerinde etkili olan prognostik faktörlerin belirlenmesi için Univariate Lojistik regresyon modeli kurulmuştur. Bulgular: Olguların %65,3'ü erkek, yaş ortalaması 7,62±4,55 yıl ve GKS puan ortalaması 14,12±2,76 olarak bulundu. Ağır, orta ve hafif GKS sınıflarına göre travma tipi, travma mekanizması, travma sonrası oluşan fraktür, yaralanma ve kanama tipleri anlamlı düzeyde farklılık gösterdi. Hastane yatışı üzerinde yaş, SO2, GKS puanı, klavikula fraktürü ve AC kontüzyonunun anlamlı prgnostik etkisi saptandı. Yalnızca bir olguda toraks patolojisine bağlı mortalite izlendi. Sonuç: Erişkinlere göre çocuklarda toraks travmaları daha farklı bir seyir izlemektedir. Anatomik yapı farklılığı nedeniyle fraktürler daha az görülürken parankimal hasarlar daha yüksek olabilmektedir. Pediatrik hastalarda travma sonrası ağır seyreden prognoz nedeniyle hastane yatış süresinin arttığı gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thoracic trauma, which is the second most common cause of trauma-induced child deaths, is a common health problem that occurs due to various reasons such as traffic accidents, gunshot injuries, falls, blunt and penetrating injuries. The aim of this study is to investigate the demographic and clinical characteristics of of children under 18 years with thoracic trauma who applied to the Emergency Service of Selcuk University Medical Faculty Hospital, and to determine the relationships between truma-related characteristics with the Glaskow Coma Scale (GCS). Materials and Methods: In this study, patients who were diagnosed with thoracic trauma under the age of 18 who applied to Selcuk University Medical Faculty Hospital Emergency Service between 01.01.2010 and 31.12.2019, were retrospectively evaluated. Patients' admission date, age, gender, GCS score, trauma mechanism, trauma site, type of injury and length of hospital stay, and the relationships between them were examined. According to the file and epicrisis information, a total of 380 patients were included in the study. Statistical Analysis: The statistical analysis of the study was performed by SPSS. Descriptive statistics were calculated, and Chi-Square analysis and One-Way ANOVA test were used in comparison of characteristics according to GCS classifications. Univariate Logistic Regression model was established to determine the prognostic factors affecting the hospital admissions. Results: 65.3% of the cases were male, the mean age was 7.62 ± 4.55 years, and the mean GCS score was 14.12 ± 2.76. Trauma type, trauma mechanism, post-traumatic fracture, injury and bleeding types differed significantly according to severe, moderate and mild GCS classes. Age, SO2, GCS score, clavicle fracture and pulmonary contusion were found to have a significant diagnostic effect on hospitalization. Thoracic mortality was observed in only one case. Conclusion: Thoracic traumas follow a different course in children compared to adults. Because of the anatomical differences, fractures are less common and parenchymal damage can be higher. It is observed that the duration of hospital stay is increased in pediatric patients due to the severe prognosis after trauma.