Pre-service EFL teachers' self evaluation of practice teaching: A case study in an ELT teacher education context
Aday öğretmenlerin staj sürecinde kendi öğretme deneyimlerini değerlendirmesi: İngilizce öğretmenliği bağlamında bir durum çalışması
  1. Tez No: 788237
  2. Yazar: NAİME BAŞAK İRTEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik uygulaması, uygulama, öz-değerlendirme, yansıtma, ELT hizmet öncesi öğretmen eğitimi, Practice teaching, practicum, self-evaluation, reflection, ELT pre-service teacher education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı, hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin, öğretmenlik uygulaması boyunca kendi öğretmenlik performanslarını değerlendirmelerini incelemektir. Ayrıca hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin yansıtma temelinde öğretmenlik performanslarını değerlendirdikten sonra öğretmenlik uygulamalarına ilişkin farkındalıklarının artıp artmadığı da incelenmiştir. Araştırma, spesifik bir bağlam içerisinde belli bir olay üzerine detaylı analizler içeren bir vaka çalışmasıdır. Katılımcılar Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde son sınıfta okuyan beş İngilizce öğretmenliği öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler ise geri çağrışım temeline dayalı görüşmeler, araştırmacının saha notları, üniversite danışmanı ile geri bildirim oturumları, yarı yapılandırılmış görüşme, açık uçlu görüşme ve takip amaçlı açık uçlu görüşmeden oluşan altı veri toplama aracıyla elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda bulgular, hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin öğretmenlik uygulamaları hakkındaki düşüncelerinin, dil öğretmeninin bilgisinin çeşitli yönlerine bağlı olduğunu ayrıca öğretimde hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin güçlü yanlarına ve gelişmesi gereken alanlara odaklandıklarını göstermektedir. Bulgular ayrıca katılımcıların, öğretmenliğe başladıktan sonra içerik ve pedagojik bilginin bazı yönlerini bilhassa vurgulayarak yansıtma yoluyla öz değerlendirme yapmanın mesleki gelişimleri hususunda farkındalık oluşturduğunu, bu değerlendirmenin kendilerine katkıda bulunduğuna inandıklarını göstermiştir. Çalışma, okul-üniversite ortaklıkları, İngilizce öğretmen eğitimi programları ve uygulama okullarındaki mentorluk uygulamaları için çok değerli çıkarımlar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the pre-service EFL teachers' evaluation of their practice teaching by reflecting on their teaching performance throughout the practicum. It also intended to examine whether the pre-service EFL teachers have raised their awareness regarding their teaching practice after evaluating their teaching performance based on reflection. The research adopted a case-study design entailing an elaborate analysis of a certain case in a particular context. The participants were five ELT students in their senior year at the English Language Teaching Department, Faculty of Education of Çukurova University. Data were gathered through such data collection tools as stimulated recall interviews, researcher's field notes, feedback sessions with the university supervisor, semi-structured interviews, open-ended interviews, and follow-up open-ended interviews. The findings of this study showed that pre-service EFL teachers' reflection on their practice teaching revolved around various aspects of language teacher knowledge; it focused on their strengths and areas for further development in teaching. The findings also indicated that the participants believed in the contribution of self-evaluation through reflection to raise awareness for their professional development with a particular reference to some aspects of content and pedagogical knowledge after they had started teaching. The study provided invaluable implications for school-university partnerships, ELT teacher education programs and mentoring practices at practicum schools.