Açıklanamayan infertilite nedeniyle IVF tedavisi alan genç kadınlarda over rezervi, stimulasyon cevapları ve implantasyona ait faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of ovarian reserve, stimulation responses, and implantation factors in young women receiving ivf treatment for unexplained infertility
- Tez No: 788239
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ÖZYER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, Tubal Faktör, IVF, Overyan Rezerv, Unexplained infertility, Tubal Factor, IVF, Ovarian Reserve
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada açıklanamayan infertilite tanısı konularak in-vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi uygulanan genç kadınlarda altta yatan olası bir suboptimal overyan rezerv varlığı, suboptiamal stimülasyon cevabı ve olası bir suboptimal implantasyon varlığının araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 2016-2019 yılları arasında, SBÜ Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve 2019-2022 yılları arasında SBÜ Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Kliniği'nde (ÜYTEM) IVF tedavisi uygulanan tüm hastalar retrospektif olarak tarandı. Hastalar 2 gruba ayrılarak değerlendirildi. Çalışma grubuna açıklanamayan infertilite nedeniyle IVF tedavisi uygulanan (n=112 siklus) ve kontrol grubuna tubal faktör nedeniyle IVF tedavisi uygulanan (n=102 siklus) toplam 214 siklus dahil edilmiştir. Bulgular: Açıklanamayan infertilite grubunda bulunanların FSH değerleri tubal infertilite grubunda bulunanların değerinden (8,25±2,48 vs 7,30±2,03 p=0,002) anlamlı şekilde daha yüksek saptanmıştır. Benzer şekilde FSH/LH oranı da açıklanamayan infertilite grubunda tubal infertilite grubundan anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (2,02±1,31 vs 1,68±0,85 p=0,027). Açıklanamayan infertilite grubunda bulunanların AMH değeri tubal infertilite grubunda bulunanların değerinden anlamlı şekilde daha düşük saptanmıştır (2,40±0,77 vs 2,77±1,09 p=0,021). Gruplar arasında stimülasyon süresi, toplam gonadotropin dozu, hCG günü ≥14 mm folikül sayısı, hCG günü E2 ve progesteron, hCG günü endometrial kalınlık ve stimülasyon protokolü açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. İki grup arasında stimülasyon cevabı ve IVF tedavi sonuçları açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Gruplar arasında gebelik sonuçları ve implantasyon oranları açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular açıklanamayan infertilite tanısı konan genç kadınlarda olası bir suboptimal over rezervi olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu hasta grubunda stimülasyon cevabı, maturasyon indeksi, fertilizasyon oranı ve implantasyon oranları arasında farklılık görülmediğinden fertilizasyon ve implantasyonla ilişki nedenlerden ziyade immünolojik, peritoneal nedenlerin rol oynadığı düşülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: In this study, to investigate the presence of a possible underlying suboptimal ovarian reserve, suboptimal stimulation response, and a possible suboptimal implantation in young women diagnosed with unexplained infertility and undergoing in-vitro fertilization (IVF) treatment is intended. Materials and Methods: Between 2016-2019, All patients who underwent IVF treatment at SBU Dr. Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital and SBU Ankara Bilkent City Hospital Reproductive Assisted Therapy Clinic between 2019-2022 were retrieved from the database and reviewed retrospectively. The patients were divided into 2 groups and evaluated. A total of 214 cycles were included in the study group (n=112 cycles) treated with IVF due to unexplained infertility, and in the control group (n=102 cycles) treated with IVF for tubal factor. Results: FSH values in the unexplained infertility group were found to be significantly higher than those in the tubal infertility group (8.25±2.48 vs 7.30±2.03 p=0.002). Similarly, the FSH/LH ratio was found to be significantly higher in the unexplained infertility group than in the tubal infertility group (2.02±1.31 vs 1.68±0.85 p=0.027). AMH values in the unexplained infertility group were found to be significantly lower than those in the tubal infertility group (2.40±0.77 vs 2.77±1.09 p=0.021). There was no significant difference between the groups in terms of stimulation duration, total gonadotropin dose, ≥14 mm follicle count on hCG day, E2 and progesterone on hCG day, endometrial thickness on hCG day and stimulation protocol. There was no significant difference between the two groups in terms of stimulation response and IVF treatment results. There was no significant difference between the groups in terms of pregnancy outcomes and implantation rates. Conclusion: The findings of our study suggest that there may be a possible suboptimal ovarian reserve in young women diagnosed with unexplained infertility. However, since there was no difference between stimulation response, maturation index, fertilization rate and implantation rates in this patient group, it was thought that immunological and peritoneal reasons played a role rather than reasons related to fertilization and implantation.