Ivf hastalarında kontrollü ovarian hiperstimülasyon ve oosit pick-up'ının antiovarian antikor düzeyine etkisinin değerlendirlimesi
Evaluation of the effects of controlled ovarian hyperstimulation and oocyte-pick up on anti ovarian antibody levels
- Tez No: 807160
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT NEDİM ÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, IVF, Kontrollü ovarian hiperstimülasyon, oosit pick-up (OPU), Antiovarian antikor, Infertility, in-vitro fertilization, controlled ovarian hyperstimulation, oocyte pick-up, antiovarian antibodies
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Antiovarian antikor(AOA) varlığının infertilite ve IVF başarısı ile bağlantılı olduğu saptanmış olup IVF tedavisinin güçlü hormonal tedavi ve oosit pick-up sonrası AOA oluşumuna neden olabileceği düşünülmüştür.Çalışmadaki amaç AOA varlığının infertilite etiyolojisindeki yerini ve IVF prosedürünün AOA oluşumundaki etkisini araştırmaktadır. Materyal-Metod: Çalışmaya IVF programına kabul edilen toplam 62 hasta dahil edilmiştir ve 51 fertil kadın kontrol grubu olarak belirlenmiştir.Hormon tedavisinin ve OPU'nun etkisinin değerlendirilmesi için mensin 3.günü, hormon tedavisi bitiminde ve OPU sonrası 15.gün alınan örnekler arasında optik dansite sonuçlarının değişimleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda IVF hasta grubundaki optik dansite değerleri, kontrol grubunun optik dansite değerlerine göre daha yüksek saptanmıştır. Bazaldeki değerler ile karşılaştırıldığında ne hormon tedavisi sonrası ne de OPU sonrası optik dansite değerlerinde artış olmamıştır. AOA düzeyleri ile IVF siklus sayısı arasında ilişki bulunmamıştır.Daha önce 5-8 siklus klomen tedavisi alan hastalarda AOA düzeyi anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca açıklanamayan infertilite ve infertilite süresi ile antiovarian antikor düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmalarda AOA varlığı ve IVF arasındaki ilişkinin gösterilmesine karşın IVF prosedürlerinin mi AOA oluşumuna neden olduğu yoksa AOA varlığının mı infertilite sebebi olduğu henüz netleşmemiştir.Çalışmamızda tedavi sonrası AOA düzeylerinde artış olmaması, ayrıca ilk ve tekrarlayan IVF girişimleri arasında AOA açısından fark saptanmamış olması nedeniyle IVF prosedürünün AOA oluşumuna neden olmadığı yönünde değerlendirilmiştir. Ancak IVF hasta grubunda normal populasyona göre daha yüksek AOA düzeyinin saptanması; tekrarlayan klomen tedavisi alanlarda, uzamış infertilite süresi olanlarda ve uzamış infertilite süresi ile başarısız ovulasyon indüksiyonu-IUI ile birliktelik gösteren açıklanamayan infertilite hastalarında daha yüksek AOA varlığının gösterilmesi AOA infertilite ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The presence of antiovarian antibodies (AOA) is related to infertility and success of in-vitro fertilization(IVF). IVF can also lead to formation of AOA after strong hormonal treatment and oocyte pick-up(OPU). The aim of this study is to search the relationship of AOA to etiology of infertility and the effect of IVF procedure on AOA. Material-Method: 62 patients on IVF programme were included and 51 fertil women were accepted as a control group. To evaluate the effect of hormonal treatment and OPU, optical density results of samples at the third day of menstrual cycle, at the end of hormonal treatment and after OPU were recorded. Results: In our study, optical density of IVF patient group was found to be higher than control group. Compared to basal levels, neither hormonal treatment nor OPU caused to increase of optical density results. No relationship was found between AOA levels and number of IVF cycles. AOA levels were significantly higher in patients with a history of 5-8 cycles of clomiphene treatment, also a significant relationship was found between AOA levels and unexplained infertility and duration of infertility. Conclusıon: Despite the relationship between AOA and IVF, whether IVF procedures lead to formation of AOA or the presence of AOA results with infertility remain unclear. In our study, AOA levels didn't increase after treatment and AOA levels were similar with the first or repeated IVF cycles; so we conclude that IVF procedure didn't result in AOA formation. Moreover, higher AOA levels in IVF patient group compared with controls, in patients with repeated clomiphene treatment, in patients with long infertility duration and in patients with unexplained infertility together with unsuccessful ovulation induction –IUI and long infertility duration may indicate a relationship between high AOA levels and infertility.