Kritik hastalarda ekstrakorporeal sitokin eliminasyonunun hemodinami ve mortalite üzerine etkileri
Effects of extracorporeal cytokine elimination on hemodynamia and mortality in critical patients
  1. Tez No: 788261
  2. Yazar: HAKAN KÜÇÜKKEPECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMİGAR TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: vazoplejik şok, sitokin hemadsorbsiyonu, hemodinami, mortalite, sitokin fırtınası, vasoplegic shock, cytokine hemadsorption, hemodynamics, mortality, cytokine storm
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Giriş ve Amaç: Yoğun bakım ünitelerinde kritik hastalarda sitokin fırtınasına bağlı hiperinflamasyon durumunda gelişen vazoplejik şok, morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Yüksek seviyelerde sitokinler sistemik etkilere neden olup, hayati organlarda ikincil hasara neden olabilir. Klinik bir bakış açısından, aşırı sitokin salınımının mümkün olan en erken tespiti, terapötik kararlarla ve nihayetinde prognoz ve sonuçla ilişkili olabileceğinden son derece önemlidir. Son yıllarda; yoğun bakımlarda sitokin fırtınası nedeniyle hiperinflamasyona bağlı organ fonksiyon bozukluğu gelişen kritik hastalarda immünomodülasyon ve klinik sonuçları iyileştirmek için ekstrakorporeal sitokin hemadsorbsiyon teknikleri kullanılmaya başlanmıştır. Hem ekzojen hem de endojen inflamatuar mediyatörleri ortadan kaldırabilen oXiris® hemadsorbsiyon cihazının vücuttaki inflamasyonu iyileştirebildiği, inflamatuar faktörlerin neden olduğu kademeli reaksiyonu hızla rahatlattığı ve böylece hastaların tedavi sonucunu iyileştirilebildiği düşünülmektedir. Bu çalışmada, mikrobiyolojik bulgusu olmayan, aşırı derecede yüksek sitokinlerle birlikte şiddetli bir hiperinflamatuar yanıt görülen ve buna bağlı organ disfonksiyonu gelişen kritik hastalarda ekstrakorporeal sitokin hemadsorbsiyon tedavisinin hemodinami ve mortalite üzerine etkilerinin görülmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Yoğun Bakım Ünitesinde 01.10.2022 – 01.01.2023 tarihleri arasında yatan, CRP ≥ 100 mg/L, PCT < 2 µg/L ve 18-80 yaş arası vazoplejik şok nedeniyle sitokin adsorbanlı SRRT başlanan hastalarda prospektif gözlemsel olarak planlandı. Hastalar yoğun bakım ünitesine kabul edildikten sonra sıvı resüsitasyonu, vazoaktif ajanlar, kardiyopulmoner ve beslenme desteği ve hayati belirtilerin izlenmesini içeren standart yoğun bakım tedavisi aldı. Her hasta için oXiris® membran tedavisine klinik değerlendirme ile karar verildi. oXiris® membran tedavisine başlanmadan önce ve başladıktan sonra hasta indeksleri (yaş, vücut sıcaklığı, OAB, kalp tepe atımı, dakika solunum sayısı, GKS, NE dozu, laktat, CRP, PCT, hemogram, SOFA skoru, PaO2 / FiO2 oranı, IL-6, IL-1β, IL-10, TNF-α) kaydedildi. Tedavi ile vazoplejik şok çözülme süresi, yoğun bakım ünitesinde kalış süresi, 7 günlük mortalite, taburculuğa kadar olan mortalite, kaçıncı saatte oXiris®'e başlandığı ve total oXiris® tedavisi alma süresi kaydedildi. Bulgular: Yapılan analiz sonucunda oXiris® membran tedavisi ile hastaların vücut sıcaklığında, kalp tepe atımında, dakika solunum sayısında, akut faz reaktanlarında, kreatinin düzeyinde, laktat düzeyinde, SOFA skorunda, sitokin düzeylerinde, NE dozunda düşüş ve OAB'de, GKS'de, oksijenizasyonda ve diürezde artış görüldü. Hastaların hemodinamik parametrelerinde anlamlı düzelme saptandı. Vazoplejik şokun çözülme süresinin yaş ile arttığı tespit edildi. oXiris® membran tedavisine erken (8 saat içinde) başlamanın vazoplejik şok kliniğini daha erken düzelttiği saptandı. 7 gün içinde mortalite gelişen hastalarda oXiris® membran tedavisinin, mortalite gelişmeyenlere göre daha az saat uygulandığı tespit edildi. 7 gün içinde mortalite gelişen hastalarda tedavi başlandıktan 72 saat sonra ölçülen IL-6 düzeyinin, mortalite gelişmeyenlere göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Taburculuğa kadar mortalite gelişen hastalarda tedavi başlandıktan 72 saat sonra ölçülen IL-1β ve TNF-α düzeyinin, mortalite gelişmeyenlere göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada, mikrobiyolojik bulgusu olmayan vazoplejik şok gelişen kritik hastalarda sitokin adsorbanlı hemadsorbsiyon tedavisinin (oXiris®) çoğu sitokin ve proinflamatuar mediatörler için geniş adsorpsiyon kapasitesine sahip olduğu, organ fonksiyon bozukluklarını düzeltip vazoplejik şokun çözülmesini sağladığı ve erken tedavi uygulamalarının faydası gösterilmiştir. oXiris® ile sitokin hemadsorbsiyonu tedavisi için, bağışıklık hücresi aktivasyonunu ve organ hasarını azaltarak, sonuçları iyileştirip iyileştirmeyeceği konusunda ve tedavinin zamanlaması konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Vasoplegic shock, which develops in the case of hyperinflammation due to cytokine storm in critically ill patients in intensive care units, is one of the leading causes of morbidity and mortality. High levels of cytokines cause systemic effects and may cause secondary damage to vital organs. From a clinical point of view, the earliest possible detection of excessive cytokine release is extremely important as it may be relevant to therapeutic decisions and ultimately to prognosis and outcome. In recent years; Extracorporeal cytokine hemadsorption techniques have been used to improve immunomodulation and clinical outcomes in critically ill patients with organ dysfunction due to hyperinflammation due to cytokine storm in intensive care units. It is thought that the oXiris® hemadsorption device, which can eliminate both exogenous and endogenous inflammatory mediators, can improve inflammation in the body, correct the reaction caused by inflammatory factors, and thus improve the treatment results of patients. In this study, we aimed to see the effects of extracorporeal cytokine hemadsorption therapy on hemodynamics and mortality in critically ill patients who have no microbiological findings, have a severe hyperinflammatory response with extremely high cytokines, and develop related organ dysfunction. Materials and Methods: The study was planned as a prospective observational study in patients hospitalized in the Intensive Care Unit between 01.10.2022 and 01.01.2023, with CRP ≥ 100 mg/L, PCT < 2 µg/L, and aged 18-80 years, who were started on CRRT with cytokine adsorbent due to vasoplegic shock. After admission to the intensive care unit, patients received standard intensive care treatment including fluid resuscitation, vasoactive agents, cardiopulmonary and nutritional support, and vital signs monitoring. The oXiris® membrane treatment for each patient was decided by clinical evaluation. Patient indices (age, body temperature, MAP, peak heart rate, respiratory rate per minute, GCS, NE dose, lactate, CRP, PCT, hemogram, SOFA score, PaO2 / FiO2 ratio, IL- 6, IL-1β, IL-10, TNF-α) were recorded. Time to resolution of vasoplegic shock with treatment, duration of stay in the intensive care unit, 7-day mortality, mortality until discharge, the time at which oXiris® was started and the total duration of oXiris® treatment were recorded. Results: As a result of the analysis, body temperature, peak heart rate, respiratory rate per minute, acute phase reactants, creatinine level, lactate level, SOFA score, cytokine levels, NE dose decreased in patients who received oXiris® membrane treatment. MAP, GCS, oxygenation and diuresis were improved. A significant improvement was found in the hemodynamic parameters of the patients. It was determined that the resolution time of vasoplegic shock increased with age. Early initiation of oXiris® membrane therapy (within 8 hours) was found to correct vasoplegic shock earlier. It was determined that oXiris® membrane therapy was applied for fewer hours in patients who died within 7 days than in patients who did not die. It was determined that the IL-6 level measured 72 hours after the start of treatment in patients who died within 7 days was higher than in patients who did not die. It was determined that IL-1β and TNF-α levels measured 72 hours after the start of treatment were higher in patients who died until discharge than in patients who did not die. Discussion and Conclusion: In this study, it has been shown that cytokine adsorbent hemadsorption therapy (oXiris®) has a large adsorption capacity for most cytokines and proinflammatory mediators, provides the resolution of vasoplegic shock by correcting organ dysfunctions, and the benefit of early treatment practices in critically ill patients who develop vasoplegic shock without microbiological findings. For the treatment of cytokine hemadsorption with oXiris®, more research is needed on timing of treatment and whether it will improve outcomes by reducing immune cell activation and organ damage.