Development of EFL instructors' cognitions about language assessment literacy through reflective reading and discussion
Yansıtıcı okuma ve tartışma yoluyla İngilizce okutmanlarının dilde ölçme değerlendirme okuryazarlığı bilişlerinin gelişimi
- Tez No: 788337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen bilişi, değerlendirme, dilde ölçme değerlendirme okuryazarlığı, gelişim, hizmet içi İngilizce öğretmeni, yansıma, Teacher cognition, assessment, language assessment literacy, development, in-service English language teacher, reflection
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
İkinci dil eğitiminde öğretmen bilişi üzerine yapılan araştırmalar son yirmi yılda artan bir ilgi görmüştür. Ölçme değerlendirme sıklıkla öğrenci başarısını değerlendirmenin bir yolu olarak görülse de (Çelik ve Türkan, 2020), o, öğretim ve öğrenmenin tüm aşamalarının önemli bir bileşenidir (Çelik ve Coombe, 2021). Bu mevcut çalışma, İngilizce öğretim görevlilerinin var olan dilde değerlendirme bilişlerine ışık tutmaya odaklanmaktadır. Ayrıca, bu çalışmada katılımcıların dilde değerlendirme ile ilgili güçlü ve zayıf yönlerini belirlenmesi ve onların değerlendirme ihtiyaçlarına göre yansıtıcı okuma ve tartışma oturumlarının tasarlanması amaçlanmaktadır. Ek olarak, eğer varsa, yansıtıcı okuma ve tartışma oturumlarının sonucunda katılımcı öğretmenlerin dilde değerlendirme okuryazarlığı bilişlerindeki gelişimi keşfetmek de çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu amaçla, bu araştırmaya bir yabancı diller yüksekokulunda görev yapan dört İngilizce okutmanı katıldı. Çalışma, yansıtıcı okuma ve tartışma oturumları öncesi, yansıtıcı okuma ve tartışma oturumları sırası ve yansıtıcı okuma ve tartışma oturumları sonrası olmak üzere üç kısma ayrıldı. Çalışmanın yansıtıcı okuma ve tartışma oturumları öncesi aşaması sırasında, katılımcılarla onların değerlendirmeye özellikle dil değerlendirmesine ilişkin inanç ve uygulamalarını belirlemek için yarı-yapılandırılmış görüşme yapıldı ve sonra öğretmenler sınıflarında gözlemlendi. Ayrıca öğretmenlerin dil değerlendirmesindeki güçlü ve zayıf yönleri de bu bölümde açığa çıkarıldı. Daha sonra onlar, ihtiyaçları ve beklentileri göz önünde bulundurularak tasarlanmış bir dizi yansıtıcı okuma ve tartışma oturumuna katıldı. Bu oturumlar sırasında katılımcılar, her oturumun hedef konusu hakkında önceden kendilerine verilen okuma metinlerini okudu ve sonra hedef konuyu birlikte tartıştı. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise öğretmenlerin katıldıkları yansıtıcı okuma ve tartışma seansları ardından dilde ölçmeye ilişkin bilişlerinde olası gelişim ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Çalışma, nitel yaklaşıma dayalı bir durum çalışması olarak tasarlandı ve çalışmanın teorik çerçevesini Vygotsky (1978)'nin sosyo-kültürel teorisi oluşturdu. Veriler, bir devlet üniversitesindeki yabancı diller yüksekokulunda çalışan okutmanlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler, sınıf gözlemi, KWL şeması ve yansıtma raporları gibi çoklu kaynaklar aracılığıyla toplandı. Toplanan verilerin analizi için tümevarımsal içerik analizi kullanıldı. Ortaya çıkan sonuçlar katılımcıların RRD seansları sonrasında dilde değerlendirmeye yönelik bilişlerinde bir gelişimin olduğunu göstermektedir. Ayrıca sonuçlara dayanarak, öğretmenlerin dilde değerlendirmeyle ilgili bilişlerinin gelişimini incelemek için yorumlar yapıldı. Elde edilen bulgular ve tartışmalara dayalı olarak dide değerlendirmeye yönelik öğretmenlerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitime yönelik önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
Research on teacher cognition in L2 education has received increased attention in the past two decades. Although assessment in instruction is frequently seen as a way to assess student achievement (Çelik & Türkan, 2020), it is a crucial component of all stages of teaching and learning (Çelik & Coombe, 2021). This current study concentrated on shedding light on the nature of language instructors' language assessment cognitions. It also intended to identify participant teachers' strengths and weaknesses concerning language assessment and design reflective reading and discussion (RRD) sessions depending on teachers' needs and expectations. In addition, exploring probable changes in participants' cognitions of language assessment as a result of RRD sessions was another objective of the study. To this end, four EFL instructors working at a foreign language school participated in this research. The study was separated into three phases: pre-RRD sessions, during RRD sessions, and post-RRD sessions. During the pre-RRD session, participants were interviewed and observed to identify their beliefs and practices regarding language assessment. Also, their strengths and weaknesses concerning with the issue were explored in the initial part of the study. Next, teachers were involved in a set of RRD sessions. During those sessions, participants read the reading materials and discussed the target topic of each specific session. They also filled in KWL charts (What I know, What I want to know and What I have learnt) and wrote reflection reports after each RRD session. As for the third part of the study, developments in teachers' language assessment-related cognitions, if any, were figured out. The study was designed as a case study based on the qualitative approach. Theoretical framework of the study was based on Vygotsky (1978)'s socio-cultural theory. The data were collected through multiple sources such as pre and follow-up semi-structured interviews, classroom observations, KWL charts, and reflection reports. Inductive content analysis was employed to analyse the obtained data. The results showed that there is a development in the cognitions of participants considering language assessment after the RRD sessions. In the light of emerging results, discussions were provided to examine the development of participants' assessment-related cognitions following RRD sessions. Moreover, recommendations about teachers' pre-service and in-service education regarding language assessment have been made on the basis of findings and the discussions.