Gerçekçi matematik eğitimine göre hazırlanmış dijital öykülerin 4. sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına, kaygılarına ve tutumlarına etkisi
The effect of digital stories made according to realistic mathematics education on mathematics success, anxiety and attitudes of 4th grade students
- Tez No: 788364
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi, dijital öykü, matematik başarısı, kaygı, tutum, Realistic mathematics education, digital storytelling, mathematics achievement, anxiety, attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırma, Gerçekçi Matematik Eğitimine (GME) göre hazırlanmış dijital öykülerin 4. sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına, kaygılarına ve tutumlarına etkisinin incelemesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada pragmatik bir araştırma yaklaşımı olan karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel boyutunda ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma Mersin ili Tarsus ilçesindeki bir devlet ilkokulunda gerçekleştirilmiştir. Uygulama öncesinde araştırmanın yapılacağı ilkokuldaki dördüncü sınıf şubelerine“Matematik Başarı Testi”uygulanarak istatistiksel analiz sonucunda gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüş, yansız atama yöntemiyle bir deney (23 kişi) ve iki kontrol grubu (23+23) belirlenmiştir. Belirlenen deney grubunda öğretim, GME'ne göre hazırlanmış dijital öyküler kullanılarak araştırmacı tarafından, kontrol grubunun birinde öğretim mevcut öğretim programına göre araştırmacı tarafından ve diğer kontrol grubunda öğretim ise mevcut programa göre, sınıf öğretmeni tarafından 7 hafta boyunca yürütülmüştür. Hem deney grubuna hem de kontrol gruplarına, deneysel işlem uygulanmadan önce ve deneysel işlem uygulandıktan sonra“matematik başarı testi”,“matematik kaygı ölçeği”ve“matematik tutum ölçeği”uygulanmıştır. Uygulama bittikten 4 hafta sonra tüm gruplara“matematik başarı testi”,“matematik kaygı ölçeği”ve“matematik tutum ölçeği”kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen nicel verilerin desteklenmesi amacıyla öğrencilerle görüşmeler yapılarak nitel veriler toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde karışık ölçümler için iki faktörlü ANOVA (mixed ANOVA) ve ilişkili ölçümler için t-Testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda GME'ne göre hazırlanmış dijital öykülerin öğrencilerin akademik başarılarının artmasında ve öğrencilerin matematik tutumuna olumlu etkisinin olduğu, matematik kaygıları üzerinde ise etkisinin olmadığı bulunmuştur. Ayrıca yapılan istatistiksel analizler GME'ne göre hazırlanmış dijital öykülerin kalıcılığa etkisinin olmadığını göstermiştir. Araştırmaya ait nitel bulgular deney grubunda yer alan öğrencilerin tümünün verilen etkinlikleri GME'ne göre hazırlanmış dijital öykülerle daha iyi anladıklarını, yapılan etkinliklerin günlük hayatta karşılaştıkları problemlere çözüm üretmede katkısının olduğunu, GME'ne göre hazırlanmış dijital öykülerle gerçekleştirilen dersleri beğendiklerini, etkinliklerin uygulanması esnasında sınıf ortamı ile ilgili olumlu görüşlere sahip olduklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of digital stories prepared according to Realistic Mathematics Education on the mathematics achievement, anxiety and attitudes of 4th grade students. Mixed method, which is a pragmatic research approach, was used in the study. Quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the quantitative dimension of the research and case study design was used in the qualitative dimension. The research was carried out in a public primary school in Tarsus, Mersin. Before the experimental implementation,“Mathematics Achievement Test”was applied to the fourth grade branches of the primary school where the research would be conducted. As a result of the statistical analysis, it was seen that there was no significant difference between the branches. One experiment (23) and two control groups (23+23) were determined by the unbiased assignment method. In the determined experimental group, the teaching was carried out by the researcher using digital stories prepared according to RME, the teaching in one of the control group was carried out by the researcher according to the current curriculum, and the teaching in the other control group was carried out by the classroom teacher according to the current curriculum for 7 weeks.“Mathematics achievement test”,“mathematics anxiety scale”and“mathematics attitude scale”were applied to both the experimental group and the control groups before and after the experimental procedure. After 4 weeks from the end of the implementation,“mathematics achievement test”,“mathematics anxiety scale”and“mathematics attitude scale”were applied to all groups as permanence tests. In order to support the quantitative data obtained from the study, qualitative data were collected by interviewing the students. Two-factor ANOVA (mixed ANOVA) for mixed measurements and t-Test for related measurements were used in the analysis of the quantitative data obtained from the study. Descriptive analysis was used in the analysis of the qualitative data obtained from the research. As a result of the statistical analyzes, it was found that digital stories prepared according to RME had a positive effect on the increase of students' academic success and students' mathematics attitude, but did not have an effect on mathematics anxiety. In addition, statistical analyzes have shown that digital stories prepared according to GME have no effect on permanence. The qualitative findings of the research indicated that all of the students in the experimental group understood the given activities better with digital stories prepared according to RME, that the activities contributed to producing solutions to the problems they encountered in daily life, that they liked the lessons that were held with digital stories prepared according to RME, that they liked the classroom environment during the implementation of the activities.