Matematik eğitiminde argümantasyon çalışmalarının ilkokul öğrencilerinin problem çözme başarısına, üstbilişsel becerilerine ve motivasyonlarına etkisi
The effect of argumentation studies in mathematics education on problem solving success, metacognitive skills and motivations of primary school students
  1. Tez No: 788367
  2. Yazar: MUSTAFA TÜRKMENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YURTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, problem çözme, üstbiliş, motivasyon, matematik, Argumentation, problem solving, metacognition, motivation, mathematics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Araştırmanın genel amacı, matematik eğitiminde argümantasyon çalışmalarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin problem çözme başarısına, üstbilişsel becerilerine ve matematik dersine yönelik motivasyonlarına etkisini ve argümantasyon çalışmaları ile uygulama sürecine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada kullanıldığı karma araştırma desenlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel boyutunda ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Adana ili Pozantı ilçesinde orta sosyo-ekonomik düzeyde bir çevreye sahip bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 63 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Problem Çözme Başarı Testi”,“Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği”ve“Matematik Dersi Motivasyon Ölçeği”öntest, sontest ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Ayrıca deneysel işlem bitiminde deney grubunda yer alan öğrencilerden farklı düzeyde başarı göstermiş öğrencilerin uygulamaya ve yaklaşıma ilişkin görüş ve düşüncelerini almak için araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Uygulama öncesinde araştırmanın yapılacağı ilkokuldaki dördüncü sınıf şubelerine“Problem Çözme Başarı Testi”uygulanarak istatistiksel analiz sonucunda gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüş, yansız atama yöntemiyle bir deney (21 öğrenci) ve iki kontrol grubu (21+21) belirlenmiştir. Belirlenen deney grubunda öğretim, argümantasyon yaklaşımına göre hazırlanmış etkinlikler kullanılarak araştırmacı tarafından, kontrol gruplarında ise mevcut öğretim programına göre birinde araştırmacı tarafından, diğerinde dersin sınıf öğretmeni tarafından 6 hafta boyunca yürütülmüştür. Öğrencilerin argümantasyon çalışmalarına ve uygulama sürecine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla deney grubu öğrencileri arasında“Problem Çözme Başarı Testi”nden elde edilen verilere göre oluşturulan yedişer kişiden oluşan gruplarla odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca uygulama bittikten 4 hafta sonra kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde kovaryans analizi (ANCOVA), nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucunda, argümantasyon çalışmalarının öğrencilerin problem çözme başarılarında anlamlı farka yol açtığı, öğrencilerin üstbilişsel becerileri ve matematik dersine yönelik motivasyonlarında anlamlı farkın olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan istatistiksel analizler argümantasyon çalışmalarının problem çözme başarılarında kalıcılığa etkisinin olmadığını göstermiştir. Araştırmaya ait nitel bulgular ile deney grubunda yer alan öğrencilerin çoğunun argümantasyon yaklaşımına dayalı etkinliklerle gerçekleştirilen dersleri daha iyi anladıkları ve beğendikleri, etkinliklerin uygulanması esnasında sınıf ortamı ile ilgili olumlu görüşlere sahip oldukları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of argumentation studies in mathematics education on the problem solving success, metacognitive skills and motivation of fourth grade students of primary school and their views on the argumentation studies and application process. Embedded design, one of the mixed designs, was used in the research with a quasi-experimental design with pretest-posttest control group in the quantitative dimension and a case study design in the qualitative dimension. The study group consisted of 63 fourth grade students studying at the second semester of the 2021-2022 academic year in a public school located in a middle socio-economic level area in Pozantı (Adana). As data collection tools,“Problem Solving Achievement Test”,“Metacognitive Awareness Scale”and“Mathematics Lesson Motivation Scale”were applied as pretests, posttests and retention tests in the research. Additionally, a semi-structured interview form prepared by the researcher was used at the end of the experiment to the students who were successful at different levels than the ones in the experimental group to get their opinions and thoughts towards the application and approach. Before experiment was conducted, the“Problem Solving Achievement Test”had applied to the fourth grade students of the school. As a result of this test, there was no significant difference between the groups. An experiment group (21 students) and two control groups (21+21 students) were formed by using unbiased assignment method. In the experiment group, teaching was carried out by the researcher using activities prepared according to the argumentation approach, and in two control groups, according to the current curriculum, one by the researcher and the other by the class teacher of the course for 6 weeks. A focus group interview was conducted with groups of seven students formed by the result of the data obtained from the“Problem Solving Achievement Test”among the experimental group students. In addition, the permanence test was applied 4 weeks after the end of the application. Covariance analysis (ANCOVA) was used to analyse quantitative data and descriptive analysis for the qualitative data. Results demonstrated that argumentation studies gave rise to a significant difference in problem solving success of the students while there was no significant difference in the students' metacognitive skills and motivation towards Mathematics lesson. Moreover, argumentation studies have no effect on persistence in problem solving success. Qualitative findings revealed that most of the students in the experimental group understood and liked lessons better with the activities based on the argumentation approach, and they had positive opinions about the classroom environment during the implementation of the activities.