Kronik ürtiker hastalarının kan gruplarına göre fenotipizasyonu ve kan gruplarındaki farklılığın hastalık prognozu ile tedaviye etkisinin değerlendirilmesi
Phenotyping of chronic urticaria patients according to blood groups and evaluation of the effect of difference in blood groups on disease prognosis and treatment
- Tez No: 788378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATIL AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: kronik ürtiker, kan grubu, ABO gen polimorfizmi, fenotipizasyon, chronic urticaria, blood type, ABO gene polymorphism, phenotyping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Kronik ürtiker, kaşıntı ve kabarıklık ile karakterize, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilen bir hastalıktır. Hastalığa neden olan patogenezdeki mekanizmalar halen tam olarak aydınlatılamamıştır. Hastalık kontrolünde medikal tedavide en fazla kullanılan ilaçlar H1 antihistaminikler ve omalizumab (anti immunglobulin E antikoru) tedavileridir. Hastaların büyük çoğunluğu bu tedavilere yanıt vermektedir, ancak mevcut tedavilere dirençli olan hastalar olabilmektedir. Tedaviye dirençli hasta grubunun yönetiminde hastalık patogenezindeki henüz anlaşılamamış basamaklar önem kazanmaktadır. ABO gen polimorfizminin pro-inflamatuar kaskadı etkileyerek kronik ürtikerin immünolojik yolaklarında etkili olabileceği düşünülmektedir. Biz de bu çalışma ile kronik ürtikerdeki farklı kan grubunu fenotiplerini belirlemeyi ve bu farklılığın hastalık sürecine etkisi olup olmadığını saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya temmuz 2017'den haziran 2022'ye kadar olan zaman aralığında başvurmuş kronik ürtiker nedeniyle takip edilen 860 hasta dahil edilmiştir. Retrospektif dosya taraması ile hastaların demografik bilgileri, kan grupları, hangi ürtiker formunun olduğu ve aldığı tedavilerin kayıtları değerlendirilmiştir. Bulgular: 83 hasta verilerinin eksik olması nedeniyle; 36 hasta takiplerine düzenli gelmemesi nedeniyle çalışmaya dahil edilmedi. 511'i kadın (%69), 230'u erkek (%31) olmak üzere toplam 741 hastanın verileri incelendi. Hastaların yaş ortalaması 39,14 olup, ortalama hastalık süresi 38,8 ay olarak saptandı. Sadece kronik spontan ürtiker (KSÜ) olan hastalarda O kan grubu %27 (89), A grubu %43,3 (143), AB grubu %11,5 (38) ve B grubu %18,2 (60) oranında bulunmuştur. Sadece kronik uyarılabilir (KUÜ) olan hastalara bakıldığında O kan grubu %27,5 (36), A grubu %50,4 (66), AB grubu %7,6 (10) ve B grubu %14,5 (19) oranında bulunmuştur. KSÜ ve KUÜ'in beraber görüldüğü hastalarda O kan grubu %28,7 (80), A grubu %46,2 (129), AB grubu %7,9 (22) ve B grubu %17,2 (48) oranında bulunmuştur. KSÜ grubunda Rh+ hasta oranı %88,2 (291) iken Rh- oranı %11,8 (39) olarak bulunmuştur. KUÜ olanlarda Rh + oranı %90,8 (119) iken Rh- oranı %9,2 (12) bulunmuştur. Hem KSÜ hem de KUÜ olan hasta grubunda Rh + oranı %84,6 (236) iken Rh- oranı %15,4 (43) olarak bulunmuştur. Sonuç: KSÜ grubunda en fazla bulunan kan grubu %43,3 ile A grubu iken KUÜ grubunda bu değer %50,4 oranında yine A kan grubu olarak bulunmuştur. KSÜ+KUÜ grubunda bu değer %46,2 oranında yine A kan grubudur. Sadece KSÜ ve sadece KUÜ olan hasta gruplarında ABO kan gruplarının dağılımlarının karşılaştırılmasına bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,371) Sadece KSÜ olan grupla KSÜ ve KUÜ'in beraber olduğu hasta grubunun karşılaştırılmasında ABO kan gruplarının dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,467). KSÜ grubunda Rh + lik oranı %88,2 iken, KUÜ grubunda bu değer %90,8 oranıyla yine Rh+ olmuştur. Hem KSÜ hem de KUÜ olan grupta %84,6 oranında en fazla bulunan grup yine Rh+ olmuştur. Sadece KSÜ ve sadece KUÜ gruplarının karşılaştırılmasında Rh antijenin dağılımında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,512). Sadece KSÜ olan grupla KSÜ ve KUÜ'in beraber olduğu hasta grubunun Rh antijeninin dağılımının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,195).
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic urticaria is a disease characterized by itching and swelling, which can significantly affect the quality of life of patients. The mechanisms in the pathogenesis of the disease are still not fully understood. The most commonly used drugs in medical treatment in disease control are H1 antihistamines and omalizumab (anti immunoglobulin E antibody) treatments. The vast majority of patients respond to these treatments, but there may be patients who are resistant to current treatments. Unexplained steps in the pathogenesis of the disease gain importance in the management of the treatment-resistant patient group. It is thought that the ABO gene polymorphism may be effective in the immunological pathways of chronic urticaria by affecting the pro-inflammatory cascade. In this study, we aimed to determine the different blood group phenotypes in chronic urticaria and to determine whether this difference has an effect on the disease process. Material and Methods: The study included 860 patients who applied between July 2017 to June 2022 and were followed up for chronic urticaria. The demographic information of the patients, blood groups, which form of urticaria, and the records of the treatments they received were evaluated by retrospective file scanning. Results: 83 patients were not included in the study due to missing data. Also, 36 patients were not included in the study because they did not attend their follow-ups regularly. The data of a total of 741 patients, 511 women (%69) and 230 men (%31), were analyzed. The mean age of the patients was 39.14, and the mean disease duration was 38.8 months. In patients with only CSU (chronis spontaneus urticaria) the rate of O blood group was found to be %27 (89), group A rate %43.3 (143), group AB rate %11.5 (38) and group B rate %18.2 (60). In patients with only CIndU (chronic inducible urticaria), the rate of O blood group was %27.5 (36), the rate of group A was %50.4 (66), the rate of group AB was %7.6 (10), and the rate of group B was %14.5 (19). found. In patients with CSU and CIndU together, the rate of those with blood group O was %28.7 (80), group A was %46.2 (129), group AB was %7.9 (22) group B was %17.2 (48) found. In the CSU group, the Rh+ ratio was %88.2 (291), while the Rh- ratio was %11.8 (39). While the Rh + rate was %90.8 (119) in those with CIndU, the Rh- rate was %9.2 (12). The Rh+ ratio was %84.6 (236) and the Rh- ratio was %15.4 (43) in the patient group with both CSU and CIndU. Conclusion: The most common blood group in the CSU group was group A with %43.3, this value was found to be %50.4 in the CIndU group, again as the A blood group. Similarly, in the A blood group, %46.2 was the most common group in the CSU and CIndU groups. When the distribution of ABO blood groups was compared in the patient groups with only CSU and only CIndU , no statistically significant difference was found (p=0,371). There was no statistically significant difference between the distribution of ABO blood groups in the group with only CSU and the patient group with CSU and CIndU together (p=0,467). While the rate of Rh+ detected more frequently in the CSU group was %88.2, this value was again %90.8 in the CIndU group. This value was found 84.6% in both CSU and CIndU group. When the only CSU and only CIndU groups were compared, no statistically significant difference was found in the distribution of Rh antigen (p=0.512). There was no statistically significant difference in the comparison of the distribution of Rh antigen in the group with only CSU and the patient group with CSU and CIndU together (p=0.195).