Antihistaminik tedavi ile kontrol altına alınan ve antihistaminik tedavisine omalizumab eklenen kronik ürtikerli hastaların demografik verileri ve laboratuar parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of demographic data and laboratory parameters of patients with chronic uricemia controlled with antihistamines and patients with chronic uricemia treated with omalizumab added to antihistamines
  1. Tez No: 941292
  2. Yazar: HANDE KAPÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAALİ, DOÇ. DR. MEHMET ERDEM ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, Antihistaminik, Omalizumab, Chronic spontaneous urticaria, Antihistamine, Omalizumab
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç:Ürtiker,oldukça yaygın görülen, ani olarak gelişen ve çoğunlukla 24 saat içinde skar bırakmadan kendiliğinden gerileyen, kaşıntılı, eritemli ve ödemli papül ve plaklarla oluşan bir hastalıktır.Kronik spontan ürtiker tedavisinde ilk basamak antihismatiminikler tercih edilmektedir . Maksimum doza rağmen antihistaminiğe yanıt vermeyen hastalarda anti-immünoglobulin E monoklonal antikoru olan omalizumab güvenilir bir tedavi seçeneğidir. Çalışmamızda kronik spontan ürtiker hastalarının seyrinde ilk basamak tedavi olan antihistaminik tedavisine yanıtsız olup omalizumab eklenen hastaların demografik verileri, kan parametrelerini ,gaita örneklemesi ve deri prick testinin sadece antihistaminik tedavi alan hasta grubu ile karşılaştırılması ile elde edilecek verilerle antihistaminik tedavi direncindeki faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Çalışmamız tek merkezli retrospektif kesitsel bir çalışmadır.Çalışmamıza İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Kliniğine 01.03.2024-01.09.2024 tarihleri arasında başvurmuş olan, kronik ürtiker tanısı konulmuş 160 dahil edildi. Hasta dosyalarından, hastaların demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri antihistaminik tedavisine yanıtlı ve antihistaminik tedavisine yanıtsız olup omalizumab tedavisi eklenen hastalara ilişkin bilgiler retrospektif olarak elde edildi. Bulgular:Çalışmamızda antihistaminik ve omalizumab tedavi grupları karşılaştırıldığında, ürtiker süresi omalizumab grubunda anlamlı olarak daha uzun bulundu (p=0.048). Tam idrar tahlili (TİT) verilerine göre; eritrosit pozitifliği omalizumab grubunda antihistaminik grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı (p=0.022). TİT'de protein pozitifliği omalizumab alan hastalarda anlamlı düzeyde daha sık görüldü (p=0.013). Antihistaminik alan gruptaki tüm hastalarda (%100) H. pylori pozitifliği saptanırken, omalizumab alan grupta bu oran %25 olup %75 oranında H. pylori negatifliği mevcuttu. İki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,012) Sonuç: Çalışmamızda, antihistaminik tedaviye iyi yanıt vermeyen hasta popülasyonunda üriner sistem patolojilerinin görülme sıklığının ve hastalık süresinin daha yüksek olabileceğini gözlemledik. Bu çalışmanın sonuçları, daha fazla sayıda hastayı kapsayan ve çok merkezli çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Urticaria is a very common disease consisting of itchy, erythematous and edematous papules and plaques that develop suddenly and usually resolve spontaneously within 24 hours without scarring. Antihistamines are preferred as the first-line treatment for chronic spontaneous urticaria. Omalizumab, an anti-immunoglobulin E monoclonal antibody, is a reliable treatment option in patients who do not respond to antihistamines despite the maximum dose. In our study, we aimed to determine the factors in antihistamine treatment resistance by comparing the demographic data, blood parameters, stool sampling and skin prick test of patients who did not respond to antihistamine treatment, which is the first-line treatment in the course of chronic spontaneous urticaria patients, and who were added omalizumab with the patient group receiving only antihistamine treatment. Material and Methods: Material and Method: Our study is a single-center retrospective cross-sectional study. 160 patients diagnosed with chronic urticaria who were admitted to the Allergy and Immunology Diseases Clinic of Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between 01.03.2024-01.09.2024 were included in our study. Results: When the antihistamine and omalizumab treatment groups were compared, the duration of urticaria was significantly longer in the omalizumab group (p=0.048). According to complete urinalysis (CU) data, erythrocyte positivity was significantly higher in the omalizumab group compared to the antihistamine group (p=0.022). However, protein positivity was significantly more frequent in patients receiving omalizumab (p=0.013). While H. pylori positivity was found in all patients (100%) in the group receiving antihistamines, this rate was 25% in the group receiving omalizumab and 75% were H. pylori negative. This difference between the two groups was statistically significant (p=0.012) Conclusion: In our study, we observed that the incidence of urinary system pathologies and disease duration may be higher in the patient population that does not respond well to antihistamine treatment. The results of this study should be supported by multicenter studies that include a larger number of patients.