Çenelerin posterior bölgesinde 6MM ve daha kısa implantlarla, vertikal ogmentasyon sonrası yerleştirilen 6 MM'den daha uzun implantların sağkalım oranlarının karşılaştırılması
Comparison of survival rates of implants LONG than 6 MM installed after vertical ogmentation with 6MM and shorter implants in the posterior region of the jaws
- Tez No: 788425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHEYB BİLGE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kısa implant, uzun implant, yaş, cinsiyet, Short implant, Long implant, age, gender
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÇENELERİN POSTERİOR BÖLGESİNDE 6MM VE DAHA KISA İMPLANTLARLA, VERTİKAL OGMENTASYON SONRASI YERLEŞTİRİLEN 6 MM'DEN DAHA UZUN İMPLANTLARIN SAĞKALIM ORANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Dt. Yeşim YILMAZ Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Suheyb BİLGE Uzmanlık Tezi, Mart 2023 ÖZET Çalışmamızın amacı 6 mm ve daha kısa implantlarla, ogmentasyon sonrası yerleştirilen 8 mm ve daha uzun implantların birbirleriyle yaş, cinsiyet, mesial ve distal marjinal kemik kayıplarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza 2009-2021 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda implant uygulanmış, 102 hasta dahil edilmiştir. En az bir yıl takibi yapılan implantların panoramik radyografiler yardımıyla implant çevresi kemik kayıpları hesaplanmıştır. Kontrolü yapılan implantlarda yaşın ve cinsiyetin marjinal kemik kaybı açısından istatiksel olarak anlamlı olmadığını gördük. Ayrıca uygulanan dental implant firmaları arasında mesial marjinal ve distal marjinal kemik kayıpları açısından istatiksel olarak anlamlı fark olmadığını bulduk. Kısa dental implantların mesial marjinal kemik kayıplarının uzun dental implantlarla birbirlerine benzer olarak bulurken, distal marjinal kemik kaybının ogmentasyon sonrası yerleştirilen uzun dental implantların, kısa dental implantlara göre istatiksel olarak anlamlı olarak daha fazla olduğunu bulduk. Ogmentasyon gerektiren implant vakalarında kemiğin karmaşık ve maliyetli rekonstrüktif ve rejeneratif prosedürlerine olan ihtiyacın artması, hastanın sistemik durumu ve ek cerrahi prosedürlere gerek duyulurken, kısa implantların maliyet, zaman, morbidite azlığı açısından ogmentasyon sonrası yerleştirilen uzun implantlara alternatif tedavi seçeneğidir. Günümüz tedavi sürecinde daha yüksek hasta memnuniyeti, daha hızlı sonuç alma ve daha az maliyet açısından kısa implantlar, uzun implantlara benzer başarı sonuçları göstermişlerdir. Bu çalışmanın limitasyonları dahilinde ileri ek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF SURVIVAL RATES OF IMPLANTS LONG THAN 6 MM INSTALLED AFTER VERTICAL OGMENTATION WITH 6MM AND SHORTER IMPLANTS IN THE POSTERIOR REGION OF THE JAWS Dt. Yeşim YILMAZ Erciyes University Faculty of Dentistry Oral, Dental and Maxillofacial Surgery Department Dr. Faculty Member Suheyb BİLGE Specialization Thesis, March 2023 ABSTRACT The aim of our study is compare to age,gender, mesial and distal marginal bone losses between 6 mm and extra-short implants and 8 mm and longer implants placed after augmention. Our study included the 102 patients who were implanted in Erciyes University Faculty of Dentistry, Departmen of Oral and Maxillofacial Surgery between 2009-2021. Peri-implant bone loss was calculated with the help of panoramic radiographs of the implants, which were follow up for at least one year. We found that age and gender were not statistically significant in terms of marjinal bone loss in controlled implants. İn addition, we found that there was no statistically significant difference between the applied dental implants companies in terms of mesial marginal and distal marginal bone losses. While we found that the mesial marginal bone loss of short dental implants was similar to that of long dental implants, we found that the distal marginal bone loss was statistically significant higher in long dental implants after placed after augmentation than in short dental implants. İn implant cases requiring augmentation, the need for complex and costly reconstructive and regenerative procedures of the bone increases, the patient's systemic condition and additional surgical procedures are required. İn today's treatment process, short implants have shown similar success results to long implants in terms of higher patient satisfaction , faster results and less cost. Further studies are needed within the limitations of this study.