Acil servise iskemik inme nedeni ile başvurup trombolitik tedavi başlanan hastalarda hemogram, koagülasyon, seroloji ve biyokimya parametrelerinin prognoz üzerinde etkisinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of the effects of hemogram, coagulation, serology and biochemistry parameters on prognosis in patients presenting to the emergency department with ischemicstroke and initiated thrombolytic treatment
  1. Tez No: 788428
  2. Yazar: BİLAL ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDEGÜL BİLVANİSİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis-hastane, Acil tıp, Kan sayımı, Koagülasyon, Prognoz, Retrospektif çalışmalar, Seroloji, Trombolitik terapi, İnme, İskemi, Emergency service-hospital, Emergency medicine, Blood cell count, Coagulation, Prognosis, Retrospective studies, Serology, Thrombolytic therapy, Stroke, Ischemia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kalp hastalıkları ve kanserlerden sonra en sık ölüme neden olan hastalık akut iskemik inmedir. Türkiye dahil tüm dünyada morbiditenin ana sebepleri arasındadır. Bizim çalışmada, hızlı, maliyeti az ve basit bir tanıya gitme aracı olan kan parametreleri ile trombolitik tedavi sonrası hasta prognozunu öngörmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Acil Servisinde 01.01.2015-30.08.2022 tarihleri arasında akut iskemik inme tanısı alıp trombolitik tedavi uygulanan hastaların prognozunun kan parametreleri ile ilişkisi retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik bulguları, kan parametreleri, prognozları not edildi. Bu şekilde toplanan veriler, istatistiksel analizler SPSS (ver. 20) paket programında incelenmiştir. Demografik sorulara ait verilerden kategorik değişkenler için tanımlayıcı istatistikler sayı ve yüzde; sürekli değişkenler için tanımlayıcı istatistikler ise minimum ve maksimum, medyan, ortalama standart sapma, olarak hesaplanmıştır. Gruplar ve kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Ki-kare Testi yapılmıştır. İstatistiksel olarak önemlilik sınırı p<0,05 kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 165 kişi katıldı. Hastaların; 85'i (%51,5) erkek, 80'i (%48,5) kadın katılımcı idi. Hastaların yaş ortalaması 69,29±12,31 olarak tespit edildi. En küçük hasta 32 yaşında, en büyük hasta 95 yaşındadır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; hastaların prognozu ile yaş ve kan parametrelerinden hgb, plt, wbc, inr, kreatinin, glukoz ve crp arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı(p>0,05). Kontrol hgb, plt ve inr değerleri ile hastaların prognozu arasında anlamlı korelasyon elde edilemedi(p>0,05). Ayrıca hastaların cinsiyete göre prognozları incelendiğinde tam iyileşme oranı erkeklerde daha yüksek ve kadın hastaların eksitus (ex) oranı erkeklere göre yüksek olmasına karşın anlamlı bir fark tespit edilemedi (p>0,05). İntrakraniyal kanama geçirenlerden 14 kişi ex olup tam düzelme olan hasta olmamıştır. GİS kanaması geçiren hasta sayısı 3 kişi olup bir kişi ex, bir kişi düzelmemiş ve bir kişi tam düzelme grubundadır. Cinsiyet, Yaş ve kan parametreleri ile yapılan istatistik analizde anlamlı bir fark tespit edilemedi(p>0.05) Sonuç: Çalışmamızda; hastaların prognozu ile yaş ve kan parametrelerinden hgb, plt, wbc, inr, kreatinin, glukoz ve crp arasında anlamlı bir ilişki saptanamadı. Ayrıca kontrol hgb, kontrol plt ve kontrol inr değerleri ile hastaların prognozu arasında anlamlı korelasyon elde edilemedi. Cinsiyete göre iv prognozları incelendiğinde tam düzelme oranı erkeklerde daha yüksek ve kadın hastaların ex oranı erkeklere göre yüksek olmasına karşın anlamlı bir fark tespit edilemedi (p>0,05). Kanama geçiren hastaların; yaş, cinsiyet ve kan parametreleri ile yapılan değerlendirmede anlamlı derecede fark tespit edilemedi(p>0.05). Fakat yaş ilerledikçe kanama riskinde artış mevcuttu. İlk 4.5 saatte akut inme ile basvuran uygun hastalarda intravenöz trombolitik tedavi uygulaması güvenilir bir yöntemdir. Hastanın şikayetlerinin başlangıcından trombolitik tedavi verilen zamana kadar geçen sürede görev alan tüm sağlık ekibine eğitim verilmelidir. Bu sekilde uygun zaman aralığında basvuran hastalara bu tedavi uygulanabilir. İnme bir halk sağlığı sorunudur ve bu tedavi ile bağımsız olarak yaşamını sürdüren hasta sayısını arttırabileceğimiz için değerlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acute ischemic stroke is the most common cause of death after heart diseases and cancers. It is among the main causes of morbidity all over the world, including Turkey. In our study, it was aimed to predict the prognosis of patients after thrombolytic therapy with blood parameters, which are a quick, inexpensive and simple diagnostic tool. Materials and Methods: In our study, the relationship between the prognosis and blood parameters of patients with acute ischemic stroke who underwent thrombolytic therapy between 01.01.2015 and 30.08.2022 in Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine Dursun Odabaş Medical Center Emergency Service was analyzed retrospectively. Demographic findings, blood parameters and prognoses of the patients were noted. The data collected in this way were analyzed in the statistical analysis SPSS (ver. 20) package program. Descriptive statistics for categorical variables from demographic questions were numbers and percentages; Descriptive statistics for continuous variables were calculated as minimum and maximum, median, mean standard deviation. Chi-square test was used to determine the relationship between groups and categorical variables. Statistically significant limit of v p<0.05 was accepted. Of the patients who had bleeding, one had gastrointestinal bleeding, one had urinary tract bleeding, and the remaining (10 patients) had intracranial bleeding. No significant difference was found in the statistical analysis performed with age and blood parameters (p>0.05) Results: A total of 165 people participated in the study. Of the patients, 85 (51,5%) were male and 80 (48,5%) were female. The mean age of the patients was calculated as 69.29±12.31 years. The youngest patient was 32 years old and the oldest was 95 years old. According to the results of our study; No significant correlation was found between the age and blood parameters of the patients' prognosis, hgb, plt, wbc, inr, creatinine, glucose and crp(p>0.05). There was no significant correlation between the control hgb, control plt and control inr values and the prognosis of the patients (p>0.05). In addition, when the prognosis of the patients according to gender was examined, no significant difference was found, although the rate of complete recovery was higher in males and the exitus ratio of female patients was higher than that of males (p>0.05). Of those who had intracranial hemorrhage, 14 died and there was no patient with full recovery. The number of patients who had GI bleeding was 3, one person died, one person did not recover, and one person is in the full recovery group. No significant difference was found in the statistical analysis performed with gender, age and blood parameters (p>0.05) Conclusion: In our study; No significant correlation was found between the prognosis of the patients and age, blood parameters such as hgb, plt, wbc, inr, creatinine, glucose and crp. In addition, no significant correlation could be obtained between prognosis and control hgb, control plt, control inr values. When the prognosis was examined according to gender, although the rate of complete recovery was higher in males and the exitus ratio of female patients was higher than that of males, no significant difference could be detected (p>0.05). No significant difference was found in the evaluation made with age, gender and blood parameters in patients who had bleeding (p>0.05). However, the risk of bleeding increased with age. Intravenous thrombolytic therapy is a reliable method in eligible patients presenting with acute stroke in the first 4.5 hours. Training should be given to all the healthcare team involved in the period from the onset of the patient's complaints to the time of application of thrombolytic therapy. Stroke is a public health problem and is valuable as we can increase the number of patients who live independently with this treatment.