Balabancık Köyü (İpsala) hazine arazisi topraklarının arazi değerlendirilmesi
Land evaluation for national treasury area of Balabancık Village
- Tez No: 78849
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL CANGİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanım Planlaması, Arazi yetenek sınıflan, Storie Endeks, Toprak ve Tanm Reformu, Toprak Sınıflaması, Toprak Etüdleri, Soil Survey, Soil Classification, Land Evaluation, Storie Index, Land and Agrarian Reform, Land Use planning, Land Capability Classification
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
XIII ÖZET Tarım Reformu alanlarından biri olan Edirne ili, İpsala ilçesi Balabancık köyü hazine arazilerinin arazi değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle araştırma alanı topraklarının toprak etüdü yapılmıştır. Bu bağlamda 80 parseldeki 5.315 dekar hazine arazisinde toplam 121 adet sonda atılarak, 0-30, 30-60, 60-90 cm derinliklerdeki sıralı katmanlardan yaklaşık 236 örnek alınmıştır. Alınan örneklerin fiziksel ve kimyasal analizleri Tekirdağ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü labaratuvarlannda yapılmıştır. Araştırma alanının tümünü kapsayacak şekilde belirlenen 6 yörenin (Sancaali, Sultanköy, Adasarhanlı, Celberen Deresi, Çeltik Deresi, Aladere) topraklan; Entisol, İnceptisöl, Mollisol ve Alfisol ordolan ile bu ordolann 7 alt ordo, 12 Büyük Grup ve |23>aiî grubunda, FAO/ UNESCO (1974) sistemine göre Fluvisol, Luvisol, Cambisol, î*e$tosoj olarak sınıflandırılmıştır. Daha sonra araştırma alanı topraklan arazi yetenek sınıflandırması ve Storie Arazi derecelendirme yöntemlerine göre derecelendirilmiştir. Arazi yetenek sınıflan ve Storie endeksleri toprak amenajmanı ve Tanm Reformu uygulamalan yönünden irdelenmiştir. Buna göre araştırma alanında II, III ve IV sınıf araziler yaygındır. Storie endeksi ise78-24 arasında değişmektedir. Parsellerin arazi yetenek sınıflan ve Storie endeksleri arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
XIV ABSTRACT A land evaluation has been made for Balabancik village, İpsala town, province of Edirne, where Agrarian Reform studies is carried out. For this purpose, a soil survey of Balabancik village had been completed previously.This study was conducted in the national treasury lands that contains 5.315 da area, and approximately 236 soil drill samples were collected from 121 auger points within 0-30, 30-60, and 60-90 cm depths m 80 plots. Physical and chemical analysis of these samples were completed in the Agricultural Faculty of Tekirdağ. The soils that contains six regions (Sancaali, Sultanköy, Adasarhanh, Celberen Deresi, Çeltik Deresi, Aladere) were classified as Fluvisol, Luvisol, Cambisol and Leptosol according to the FAO/ UNESCO (1974) system. According to Soil Survey Staff (1996), 4 ordo (Entisol, Inceptisol, Mollisol and Alfisol), 7 subordo, 12 great group and 23 subgroup were classified. Then, the soils of the study area were graded according to the Land Capability Class and storie index. Land capability classes and storie indexes were undertaken in view of soil management and agrarian reform applications. According to this evaluation, class II, III and IV are found widespread in the study area. The storie index of soils ranged from 78 to 24 points. A positive relationship was detected between land capability class and storie index.