Identity formation revealed in migratory experience: Monica Ali's Brick Lane, Hanif Kureishi's The Buddha of Suburbia and Zadie Smith's Swing Time as multicultural Bildungsromane
Göç deneyiminde kimlik oluşumu: Çokkültürlü Bıldungsroman olarak Monıca Alı'nin Brıck Lane, Hanıf Kureıshı'nin The Buddha of Suburbıa ve Zadıe Smıth'in Swıng Tıme romanları
- Tez No: 788592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlü Bildungsroman, Kimlik Oluşumu, Hibridite, Çeşitlilik, Değişim, Multicultural Bildungsroman, Identity formation, Hybridity, Diversity, Change
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bildungsroman'ın İngiliz edebiyatında ortaya çıkışı, Viktorya döneminin toplumsal mekanizmaları ve gereklilikleri ile iç içe olan bireyi temsil etmenin yeni bir yolunu oluşturdu. Buna bağlı olarak, Bildungsroman kahramanının fiziksel ve zihinsel gelişimi büyük ölçüde toplumla ve onun ahlaki ve kültürel kodlarıyla başarılı bir şekilde bütünleşmesine bağlıydı. Bununla birlikte Bildungsroman, kimlik, çokkültürlülük, hibridite ve akışkanlık gibi çağdaş kavramların sıklıkla kullanıldığı postmodern edebiyatta da başkahramanın“oluş”sürecini keşfetmek için uygun bir zemin sunar. Bu kavramlar, 1950'lerde küreselleşmenin etkisiyle özellikle İngiltere'ye yönelik uluslararası göçün artmasıyla oldukça popüler hale geldi; böylece kuramsal altyapısını büyük ölçüde sömürgecilik sonrası çalışmalardan alan ve öncelikle bireyin kültürel farklılığı deneyimlemesine odaklanan göç edebiyatı türü ortaya çıktı. 19. yüzyıl Bildungsroman'ının aksine, postmodern/çokkültürlü Bildungsroman, öznenin kalıplaşmış sosyal, kültürel, ırksal ve toplumsal cinsiyet normlarından uzaklaşarak güçlenmiş bir benlik edinmesini ele alır. Ancak kimlik ve değişim kavramları, hem Victoria Bildungsroman'ında hem de postmodern kuramda ortak unsurlar olarak kapsamlı ve pekiştirici bir çalışma alanı oluşturmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma Brick Lane (2003), The Buddha of Suburbia (1990) ve Swing Time'ın (2016) başkahramanlarının çok kültürlü Londra'daki göçmenlik deneyimleri sırasında kimlik oluşumu ve olgunlaşmalarına ilişkin karşılaştırmalı bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Her bir karakter kültürel melezliği farklı şekilde deneyimlemekte; yine de, sonunda kendini keşfetme sürecinde dinamik, parçalanmış ve özgürleşmiş kimlikler inşa etmektedirler. Bu çalışma Bildungsroman geleneğinin tematik ve yapısal ilkelerini, Stuart Hall, Mikhail Bakhtin, Homi Bhabha, Deleuze ve Guattari'nin kimlik, melezlik, çeşitlilik ve farklılık gibi kavramları kapsayan kuramsal yaklaşımlarını bir araya getirerek, kahramanların eşikte ve yerinden edilmiş öznelere dönüşmesini tespit etmek ve incelemek amacı taşımaktadır. Sonuç olarak, bu tez çalışması Brick Lane, The Buddha of Suburbia ve Swing Time'ı çok kültürlü Bildungsroman'ın temsilcileri olarak ortaya koymaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The flourishing of the Bildungsroman in English literature precipitated a new way of representing the individual in relation to social mechanisms and entailments of the Victorian era. Correspondingly, the Bildungsroman hero's physical and mental development heavily depended on his successful integration into the society and its moral and cultural codes. However, the Bildungsroman still offers a proper ground for exploring the“becoming”process of the protagonist in postmodern literature as well, particularly by recurrently employing the contemporary concepts of identity, multiculturalism, hybridity, fluidity, and others. These notions became very popular especially with the increase in transnational migration specifically to Britain and with the influence of globalization in the 1950s. Consequently, a new type of literature developed to be designated as migration literature: it shares its theoretical background with postcolonial studies to a large extent and primarily focuses on the individual's experience of cultural difference. Contrary to the nineteenth-century Bildungsroman, the postmodern/multicultural Bildungsroman thematically encompasses the subject's acquisition of an empowered self in accordance with his/her divergence from pre-established social, cultural, racial, and gendered norms. However, the concepts of“identity”and“change”as the common elements both in the Victorian Bildungsroman and the postmodern theory generate a comprehensive and consolidative field of study. In this respect, the present study aims to provide a comparative analysis of Brick Lane (2003), The Buddha of Suburbia (1990), and Swing Time (2016) regarding their protagonists' identity formation and maturation perpetuated by their nomadic conditions in multicultural London. Each of them experiences cultural hybridity differently; nevertheless, they eventually construct mobile, fragmented, and liberated identities initiated by the process of self-discovery. The thematic and structural elements and principles of the Bildungsroman tradition as well as the theoretical approaches of Stuart Hall, Mikhail Bakhtin, Homi Bhabha, along with Gilles Deleuze and Felix Guattari, which cover concepts such as identity, hybridity, diversity, and difference, are scrutinized, combined and applied in this study reifying our attempts to identify the protagonists' transformation into liminal and dislocated subjects and ultimately conferring Brick Lane, The Buddha of Suburbia, and Swing Time the status of distinct fictional hypostases of the multicultural Bildungsroman.