Takım sporu ve bireysel sporlarla uğraşan lisanslı sporcuların beslenme bilgi düzeyi
Nutritional knowledge levels of licensed athletes doing TEAM sports and individual sports
- Tez No: 788602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Düzeyi, Bireysel Sporlar, Takım Sporları, Nutrition Level, Individual Sports, Team Sports
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yapılan araştırmada bireysel sporlar ile takım sporu yapan sporcuların beslenme bilgi düzeyleri incelenmiştir. Araştırmanın modeli, genel tarama modeli ve ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini Ankara'da yaşayan ve takım sporları ve bireysel sporlar yapan bireyler oluşturmaktadır. Örneklemde ise seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen ve gönüllük esasına bağlı olarak araştırmaya katılan 250 sporcu yer almaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Yetişkinler için Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) kullanılmıştır. Tüm verilerin istatistiksel analizi için IBM SPSS Statistics 25 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde hangi testlerin kullanılacağının belirlenmesi için normallik testleri uygulanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testlerden Independent Sample T Test ve ANOVA testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için de Pearson korelasyon testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi ise %95 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda cinsiyet, yaş, BKİ, bireysel veya takım sporu yapma, milli sporcu olma, algılanan gelir düzeyi, sigara kullanma durumu, alkol kullanma durumu, günlük boş zaman süresi, günlük fiziksel aktivite süresi ve öğün sayısının sporcuların temel beslenme bilgisi ve besin tercihleri üzerinde herhangi bir etkileri olmadığı sonucuna erişilmiştir. Araştırma kapsamında yalnızca beslenme eğitimi alma durumuna göre ölçek verilerinde anlamlı fark tespit edilmiştir. Bu durum da sporcuların beslenme eğitimi almalarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the research, the nutritional knowledge levels of the athletes who do individual sports and team sports were examined. The model of the research was determined as general screening model and relational screening model. The population of the research consists of individuals who live in Ankara and do team sports and individual sports. In the sample, there are 250 athletes who were determined by the random sampling method and participated in the research on a voluntary basis. Personal information form and Adult Nutrition Information Level Scale (YETBİD) were used as data collection tools within the scope of the research. IBM SPSS Statistics 25 package program was used for statistical analysis of all data. Normality tests were applied to determine which tests would be used in the analysis of the data. Since the data showed normal distribution, Independent Sample T Test and ANOVA test, which are parametric tests, were applied. Pearson correlation test was used to determine the relationship between the variables. The significance level was determined as 95%. As a result of the research, gender, age, BMI, individual or team sports, being a national athlete, perceived income level, smoking status, alcohol use, daily leisure time, daily physical activity duration and number of meals affect the basic nutritional knowledge and food preferences of the athletes. It was concluded that there was no effect. Within the scope of the research, a significant difference was found in the scale data only according to the status of receiving nutrition education. This situation reveals the importance of nutrition education for athletes.