Müzik öğretmenlerinin teknoloji kullanımına yönelik görüşlerin incelenmesi
Examination of music teachers' views on the use of technology
  1. Tez No: 788715
  2. Yazar: FATİH AYHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET AYDINLI GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Educational technology, music education, music teacher, music technology, music software
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günlük yaşamın vazgeçilmez parçası haline gelen teknolojik araçlar, eğitim alanında da önemli bir rol oynamaktadır. Eğitimde teknoloji kullanımı, internet üzerinde gerçekleştirilen çevrim içi eğitimler, taşınabilir programlar, Web 2.0 araçları, akıllı tahta uygulamaları ve müzik yazılımları ile geniş bir yelpazede yer bulmaktadır. Eğitimin her alanında farklı örneklerle hayat bulan teknolojik araç gereçlerin müzik öğretmenleri tarafından müzik derslerinde de doğru ve etkin bir şekilde kullanılması faydalı olacaktır. Bu araştırma, müzik öğretmenlerinin müzik derslerinde teknolojik araç gereçleri kullanma durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanması için dokuz maddeden oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuş ve müzik öğretmenlerine uygulanmıştır. Görüşme formundan elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada müzik öğretmenlerinin müzik derslerinde teknoloji kullanımına yönelik bilgi birikimlerinin yeterli olmadığı, müzik dersi araç gereçlerine ulaşmada sorun yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada müzik derslerinin günümüz koşulları içinde etkin ve verimli yürütülmesi için ilgili Kurumlardan teknolojik araç gereç desteğinin sunulması ve bu bağlamda öğretmenler için hizmet içi eğitimlerin oluşturulması önerilmektedir. Bu eğitimlerin müzik öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimler: Eğitim teknolojisi, müzik eğitimi, müzik öğretmeni, müzik teknolojisi, müzik yazılımı.
Özet (Çeviri)
Technological tools, which have become an indispensable part of daily life, play an important role in the field of education. Technology, which makes its impact felt in every field, also shows itself in music education. Use of technology in education; It covers a wide range of usage areas from online trainings over the internet, smart board applications, Web 2.0 tools, music software and portable applications. This research was carried out to determine the use of technological equipment in music lessons by music teachers. Phenomenology design one of the qualitative research designs, was used in the research. In order to collect the data, a semi-structured interview form consisting of nine items was created and applied to the music teachers. Content analysis method was used in the analysis of the data obtained from the interview form. In the research, it is suggested to provide technological equipment support from the relevant institutions in order to carry out music lessons effectively and efficiently in today's conditions and to create in-service trainings for teachers in this context. It is thought that these trainings will contribute to the professional development of music teachers.