Sıçanlarda lipopolisakarit ile indüklenen akut akciğer hasarı modelinde nintedanib'in akciğer üzerine etkilerinin nlrp3 üzerinden araştırılması
Investigation of the effects of nintedanib on a model of lipopolysacharide induced acute lung injury in rats by nlrp3 pathway
- Tez No: 788776
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Akut akciğer hasarı, LPS, NF-κB, nintedanib, NLRP3, sitokin, tirozin kinaz inhibitörü, Acute lung injury, cytokine, LPS, NF-κB, nintedanib, NLRP3, tyrosine kinase inhibitor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, antifibrotik, antitümör etkinliği gösterilmiş bir Tirozin kinaz inhibitörü olan Nintedanib'i günümüzün önemli bir akciğer problemi olan akut akciğer hasarı modelinde deneyerek, bu hastalığa karşı muhtemel koruyucu etkinliğinin gösterilmesi ve bu muhtemel etkinlikte NLRP3 ve NF-ĸB yolağı ile bağlantısının gösterilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 40 adet erkek wistar albino cinsi sıçan 5 eşit gruba ayrıldı. Nintedanib 25 mg/kg, 50 mg/kg ve 100 mg/kg dozlarında belirlenen gruplara deney öncesi oral yolla LPS uygulamasından 24, 12 ve 1 saat önce verildi. Akciğer hasarı oluşturulacak gruplara LPS 0,2 ml 0.09% NaCl ile çözdürüldükten sonra intratrakeal olarak verildi. LPS uygulamasından 24 saat sonra 50 mg/kg yüksek doz tiyopental ile ötenazi işlemi uygulanarak kan ve akciğer doku örnekleri alındı. IL-1β, TNF-α ölçümü ELISA yöntemi ile NLRP3, Caspase-1, IL-1β, NF-κB ekspresyonları RT-PCR yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: LPS ile indüklenen akut akciğer hasarı oluşturulmuş dokularda artan NLRP3, Caspase-1, IL-1β, NF-κB ekspresyonları ve IL-1β, TNF-α sitokin seviyelerinin Nintedanib uygulaması ile azaldığı ve sağlıklı gruba en yakın ALI+50NDN grubun sonuç verdiği görülmüştür. Bu sonuçları histopatolojik bulgularımız da desteklemiştir. Sonuç: Hipotezimiz doğrultusunda yaptığımız akut akciğer hasarı modelinde, tirozin kinaz inhibitörü Nintedanib'in akut akciğer hasarını azalttığını NLRP3/NF-κB sinyal yolağı üzerinden gösterdik.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to examine the effects of the Tyrosine Kinase Inhibitor Nintedanib, which has antifibrotic and anticancer activities, in a model of acute lung injury. which is a significant lung issue today, to exhibit its possible protective efficacy against this disease and to show its relationship with NLRP3 and NF-ĸB pathway in this possible efficacy. Material and method: In this study, 40 male Wistar albino rats were divided into 5 equal groups. Nintedanib 25 mg/kg, 50 mg/kg, and 100 mg/kg doses were given to the groups determined orally 24, 12, and 1 hours before the LPS administration before the experiment. LPS was dissolved with 0.2 ml of 0.09% NaCl and then administrated intratracheally to the groups in which lung injury would occur. 24 hours following LPS injection, rats were euthanized with high-dose thiopental 50 mg/kg, and blood and lung tissue samples were collected. IL-1β and TNF-α levels were assessed using the ELISA technique, and the expressions of NLRP3 and caspase-1 were determined using RT-PCR. Results: It was identified that the administration of Nintedanib attenuates the raised NLRP3, Caspase-1, NF-kB, IL-1, and TNF- α expressions and cytokine levels in tissues with LPS-induced acute lung injury, and the ALI+50NDN group was the most closer to the healthy group. These results were supported by our histopathological findings. Conclusion: In our acute lung injury model in line with our hypothesis, we demonstarted that the tyrosine kinase inhibitor nintedanib reduces acute lung injury via the NLRP3/NF-kB signaling pathway.