Otı̇zm spektrum bozukluğuna sahı̇p çocuklarda akustı̇k ses analı̇zı̇
Acoustic sound analysis in children with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 789155
  2. Yazar: KÜBRA EKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, ses analizi, formant frekans, temel frekans, Autism, voice analysis, formant frequency, fundamental frequency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu çocuklarda, insanlarla ilişki geliştirememe, aşırı soğukluk, konuşma gelişiminde gecikme, konuşma geliştikten sonra iletişimsel olmayan kullanım, rutini korumakta ısrar, basit tekrarlama gibi bir dizi karakteristik özellik mevcuttur. Duygu barındırmayan, tek düze bir konuşma ve artikülasyonda da bazı güçlükler olabilir. Bu çalışmanın amacı, atipik otizm, Asperger sendromu veya yaygın gelişimsel bozukluk tanısı almış çocukların ses analizi yapılarak ses özelliklerindeki farklılıkları ortaya koymaktır. Çalışmaya 4-14 yaş arası 100 birey katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylere /a/, /e/, /i/ fonemleri 2 saniye süre ile söyletilmiştir. Elektroglottografi cihazı, CSL ve Sona-Match programı kullanılmıştır. Yapılan ses analiziyle temel frekans (F0), formant frekans, vokal shimmer ve vokal jitter yüzdelikleri gibi parametreler değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, 4-12 yaş arasındaki bireylerde ortalama F0 değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken 13-14 yaşlarında ise cinsiyetler arasında anlamlı farklılık olduğu görüldü. Her iki cinsiyette de boy ve kilo ile F0 arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Yaş gruplarına bağlı olarak F0 değerinin düştüğü ve kızların erkeklere göre daha yüksek F0 değerine sahip olduğu görülmektedir. Elde edilen veriler boy, kilo ve cinsiyete göre değerlendirildiğinde her iki cinsiyette de boy ve kilo ile F0 arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Ses parametrelerindeki değişikliklerin daha fazla sayıda katılımcıyla incelenmesi parametrelerdeki spesifik değişikliğin bir tanı kriteri olarak kabul edilmesi için büyük bir adım olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder is a neurodevelopmental disorder that is congenital or presents in the first years of life. In these children, there are a number of characteristic features such as inability to develop relationships with people, extreme coldness, delay in speech development, non-communicative use after speech development, insistence on maintaining routine, and simple repetition. There may also be some difficulty with emotionless, monotonous speech and articulation. The aim of this study is to reveal the differences in voice characteristics by making voice analysis of children diagnosed with atypical autism, Asperger's syndrome or pervasive developmental disorder. 100 individuals between the ages of 4-14 participated in the study. The individuals participating in the study were told the phonemes /a/, /e/, /i/ for 2 seconds. Electroglottography device, CSL and Sona-Match program were used. Parameters such as fundamental frequency (F0), formant frequency, vocal shimmer and vocal jitter percentages were evaluated by voice analysis. As a result of the analysis, there was no significant difference between the mean F0 values of individuals aged 4-12 years, while there was a significant difference between the genders at the age of 13-14 years. It was determined that there was no significant relationship between height and weight and F0 in both genders. It is seen that the F0 value decreases depending on the age groups and the girls have a higher F0 value than the boys. When the data obtained were evaluated according to height, weight and gender, it was determined that there was no significant relationship between height and weight and F0 in both genders. It is thought that examining the changes in voice parameters with more participants will be a big step in accepting the specific change in parameters as a diagnostic criterion.