Çocukluk çağı digoksin uygulamasında idame doz aralıklarının serum digoksin konsantrasyonları üzerine etkisi
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 7893
- Danışmanlar: Belirtilmemiş.
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
-42- ÖZET Digoksin, çocukluk çağı kalp yetmezliği ve supraventriküler taşikardi olgularının başlıca ilacıdır. Terapötik ve toksik sınırları birbirine çok yakın olan digoksinin dozaj ve uygulaması özellikle çocuklarda değişiklik göstermektedir. Tedavinin başlangıcında yük leme dozu ile doyurulan hastalarda daha sonra idame tedavisine ge çilmektedir. Erişkinlerde günde tek doz olarak verilen idame tedavi si çocuklarda 12 saatte bir uygulanmaktadır. Çoğunlukla tedavileri nin büyük bölümünü evde sürdüren hastaların, unutkanlık faktörü ve uzun süre kullanım gerekliliğinin getirdiği bıkkınlık psikolojisi ile birlikte, ilacı saat ve dozuna tam sadık kalarak uygulamaları güç leşmektedir. Bu çalışmada, idame tedavileri çift dozda verilen olgular ile tek dozda verilen olguların klinik ve serum digoksin konsantrasyon ları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Klinik gözlemler ve radyoimmünoessey metod ile elde edilen serum digoksin konsantrasyon ölçümleri, her iki grup arasında önem li bir fark olmadığını göstermiştir. Araştırma sonucu elde edilen veriler, daha pratik ve etkin olacağı düşünülen, idame tedavisinin tek dozda kullanımının çocuk larda uygulanabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
.43' SUMMARY Digoxin is the major drug used in the treatment of congestive heart failure and supraventricular tachycardias during childhood. The dosage and the administration of the drug, which has a narrow tolerance between the toxic and therapeutic doses, varies especially in children. At the beginning of the treatment, patients are given the initial loading dose, which is followed by daily maintenance doses. In adults, the maintenance dose is administered as a single dose, whereas it is preferred to be given in divided doses in children. It becomes difficult for patients who spend most of their treatment period at home to take the prescribed dosage of the drug at the prescribed time. This is due to forgetfulness and the psychology of boredom resulting from the necessity of using the drug for a very long time. This study intends to compare the patients who are given the maintenance therapy as a single dose and those who are given it in two divided doses with regard to clinical symptoms and serum digoxin concentrations. The serum digoxin concentrations, which were obtained by radioimmunoassay method and the clinical observations, have shown that there are no significant differences between the two groups. The data obtained as a result of the research show that the maintenance therapy given as a single daily dose, which is considered to be more practical and efficient, can be applied in children.
Benzer Tezler
- Çocukluk çağı üriner sistem hastalıkları ve 5 yıllık olgularımızın dökümü
Başlık çevirisi yok
HALE EREL
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1986
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıSağlık BakanlığıÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Çocukluk çağı akut lösemilerinde serum 5-nukleotidaz düzeyi
Başlık çevirisi yok
TÜRKAN MÜNGEN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1986
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıOndokuz Mayıs ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Çocukluk çağı nefropatilerinin çocuk kliniğinde yeri ve önemi (Son beş yıllık olgularımızın dökümü)
Başlık çevirisi yok
MAHMUT E. HAMİT
- Çocukluk çağı non-hodgkin lenfoma olgularında çoğul ilaç direnci (multidrug resistance: MDR) ve klinik önemi
Başlık çevirisi yok
ERTUĞRUL ERYILMAZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1999
Onkolojiİstanbul ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEMA ANAK
- Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemilerinde TEL-AML1 (Translocation Ets Leukemia-Acute Myeloid Leukemia 1) füzyon geni tespiti ve prognostik önemi
The Detection of TEL-AML1 fusion gene and it is prognostic significance in childhood acute lymphoblastic leukemia
SEMA SIRMA