Remisyondaki bipolar bozukluk hastalarında aleksitimik özellikler, zihin kuramı işlevleri ve tedavi uyumu arasındaki ilişki
The relationship between alexithymic characteristics, theory of mind and treatment adherence in remission bipolar disorder patients
  1. Tez No: 789496
  2. Yazar: ECEM SARAÇOĞLU ERCİYES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEMAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Aleksitimi, Zihin Kuramı, Tedavi Uyumu, Bipolar Disorder, Alexithymia, Theory of Mind, Treatment Adherence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma ile remisyondaki bipolar bozukluk hastalarında tedavi uyumu, aleksitimi ve zihin kuramı ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza 38 remisyonda Bipolar Bozukluk hastası ve 35 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubuna Toronto Aleksitimi Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi ve Dokuz Eylül Zihin Teorisi Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca hasta grubuna Morisky Tedavi Uyumu Ölçeği uygulanmıştır. Bipolar remisyon grubunda birinci derece yanlış inanç yeteneği puanı sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Bipolar grupta HAM-D toplam puanı ile TAÖ-A ve TAÖ toplam puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Bipolar grupta HAM-D toplam puanı ile birinci derece yanlış inanç yeteneği puanı arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Bipolar grupta YMDÖ toplam puanı ile TAÖ-A puanı arasında pozitif yönde; YMDÖ toplam puanı ile ikinci derece yanlış inanç yeteneği ve MTUÖ toplam puanları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Bipolar grupta TAÖ-A puanı ile birinci derece yanlış inanç yeteneği, ikinci derece yanlış inanç yeteneği ve MTUÖ puanları arasında ve TAÖ-B puanı ile ikinci derece yanlış inanç yeteneği puanı arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Bipolar grupta TAÖ toplam puanı ile birinci derece yanlış inanç yeteneği, ikinci derece yanlış inanç yeteneği, DEZTÖ toplam ve MTUÖ toplam puanları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Bipolar grupta ikinci derece yanlış inanç yeteneği ile MTUÖ toplam puanı arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Hastalık süresi ile ironi kavrama yeteneği puanı arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulguların bir kısmı literatür ile uyumlu olmakla birlikte, bir kısmının ileriki çalışmalarda yeni verilerle doğrulanması ve desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between treatment adherence, alexithymia and theory of mind in bipolar disorder patients in remission. Our study included 38 patients with Bipolar Disorder in remission and 35 healthy controls. Toronto Alexithymia Scale, Reading the Mind in the Eyes Test, Dokuz Eylül Theory of Mind Scale and Morisky Treatment Adherence Scale were applied to the patient and control group included in the study. First degree false belief ability score was found to be statistically significantly lower in the bipolar remission group than in the healthy control group. In the bipolar group, there was a statistically significant positive correlation was found between the HAM-D total score and TAS-A, TAS total scores. In the bipolar group, there was a statistically significant negative correlation was found between the HAM-D total score and the first-degree false belief ability scores. In the bipolar group, there was a statistically significant positive correlation between YMRS total score and TAS-A score, and a statistically significant negative correlation was found between the total score of YMRS and the second degree false belief ability and the total scores of MTAS. In the bipolar group, there was a statistically significant negative correlation was found between TAS-A score and first degree false belief ability, second degree false belief ability, and MTAS scores, and between TAS-B score and second degree false belief ability scores. In the bipolar group, a statistically significant negative correlation was found between TAS total score and first degree false belief ability, second degree false belief ability, DEZTO total and MTAS total scores. In the bipolar group, a statistically significant positive correlation was found between the second degree false belief ability and MTAS total scores. A statistically significant negative correlation was found between the duration of the illness and the irony comprehension ability score. While some of the findings of our study are compatible with the literature, some of them need to be confirmed and supported by new data in future studies.