Immanuel Kant'ın din felsefesi üzerine eleştirel bir inceleme
A critical enquiry on Immanuel Kant's philosophy of religion
  1. Tez No: 789501
  2. Yazar: ERTAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜRŞAD SİNAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Immanuel Kant, Tarih, Etik, Din, Politika, Dolanıklık, Immanuel Kant, History, Ethics, Religion, Politics, Entanglement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada, Immanuel Kant'ın (1724-1804) din felsefesi ve dini bir kurucu unsur olarak kabul ettiği politik projesi incelenecek. Kant'ın din kavrayışının felsefi temellerinin incelenmesi sonrasında Kant'ın din felsefesi ve bu temeller üzerine inşa edilen politik projenin olanağı sorgulanacak. Bu sorgulama sırasında din ve politikanın kökenlerini açığa çıkartmak amacıyla arkeoloji ve antropoloji verilerinden yararlanılacak ve Kant'ın tarih, etik, Tanrı ve politika üzerine görüşleri tartışılacak. Bununla amaçlanan, 18. yy. Avrupası'nda yaşanan politik dönüşüm sürecine Kant'ın yaptığı teorik katkının geçerliliğini sorgulamak.
Özet (Çeviri)
In this study, Immanuel Kant's (1724-1804) philosophy of religion and his political project which presupposes religion as it's founding element will be examined. Right after the examination of the philosophical grounds of Kant's cognition of religion, possibility of his philosophy of religion and his political project which is established on this will be questioned. To expose the origins of religion and politics, archaeological and atnthropological materials will be used and Kant's remarks on history, ethics, God and politics will be debated. Intended by this, questioning the feasibility of Kant's contribution to the political transformation of the 18th century's Europe.