Kant'ta eleştiri ve sınır kavramları üzerine bir inceleme
A study on the concepts of critique and boundary/limit in Kant
  1. Tez No: 657185
  2. Yazar: EBRU PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, Eleştiri, Sınır, Metafizik, Akıl, Kant, Critique, Boundary/Limit, Metaphysics, Reason
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 563
Özet
Bu çalışmada, Kant'ın geleneksel metafiziğe yönelik eleştirileri ve aklın deneyden bağımsız kullanımına ilişkin çözümlemeleri doğrultusunda bilgi, ahlak ve din alanlarına çizdiği sınırlar, kriz-kriter-kritik kavramları bağlamında ele alınmıştır. Kant'ın dizge ya da kişilere yönelik değil, aklın deneyden bağımsız kullanımına yönelik eleştirileri sınır çizme girişimini şekillendirmiş ve Kant'ı sınır kavramının kullanımına ilişkin bir ayrım (grenze/schranke) yapmaya götürmüştür. Söz konusu ayrım, Kant'ın geleneksel metafiziğe yönelik eleştirilerine yön vermekle birlikte Kant sonrası felsefeyi de belirleyen bir etki haline gelmiştir. Kant'ın eleştiri ve sınır kavramları aracılığıyla felsefe tarihine yönelttiği sorular ve verdiği yanıtların, Kant sonrası felsefeye yaptığı kurucu etkinin kavranması için de önemli olduğuna inandığımızdan felsefe tarihinde bir kilit taşı görevi gören Kant felsefesini söz konusu kavramlar bağlamında incelemeye çalıştık. Kant'ın, bilgiye çizdiği sınırlar, ahlak ve dine açtığı yeri de belirlediğinden tezin ilgili bölümlerinde ahlak ve din alanına ilişkin incelemelere yer vermeyi uygun gördük. Sonuç olarak Kant'ın bilgiye çizdiği sınırlar doğrultusunda ahlaka açtığı yerin önemli ve gerekli olduğunu düşünmemize karşın, aklın sınırları dâhilinde dine açılan yerin insanın anlam dünyasında bir yarılma yarattığını ve söz konusu yarılmanın grenze/schranke ayrımı ve kullanımı ile kabul edilebilir kılınmaya çalışıldığını göstermeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
In this study, the boundaries/limits Kant sets to the domains of knowledge, morality and religion according to his criticism of the dogmatic metaphysics and his analysis of the use of pure reason have been discussed in relation to the concepts of crisis-criteria-critique. Kant's criticism not of systems or persons but of the use of reason independently from empirical observation has shaped his attempt to set boundaries/limits and has pushed him to make a distinction (grenze/schranke) when using the concept of boundary. While this distinction has directed Kant's critique of the traditional metaphysics, it has also become a decisive influence in post-Kantian philosophy. Since we believe that, in light of his concepts of critique and boundary/limit, Kant's questions targeted at the history of philosophy together with the answers he provides are also important to understand the constitutive effect they have had on philosophy after Kant. We have tried to analyse Kantian philosophy, now a cornerstone in the history of philosophy, in relation to the aforementioned concepts. The boundaries/limits Kant sets on knowledge also determine the room he makes for morality and religion. Therefore, we considered it appropriate to include studies in the fields of morality and religion in the relevant chapters of this thesis. In conclusion, despite thinking that the room Kant makes for morality, directed by the boundaries/limits he sets to knowledge, is important and necessary, we have intended to demonstrate that the room made for religion within the boundaries of reason has created a rupture in the individual's world of meaning and that this rupture has been attempted to be made acceptable with the grenze/schranke distinction and usage.