Geri Dön

The Divriği iron mines operation and the transformation of an Anatolian town during the Republican period (1938-2006)

Divriği demir madenleri işletmesi ve Cumhuriyet döneminde (1938-2006) bir Anadolu kentinin dönüşümü

  1. Tez No: 789608
  2. Yazar: GÖKSEL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329

Özet

1923'te cumhuriyetin ilanından sonra, Türkiye'de sosyal ve mekansal hayatın çeşitli yönleri batılı sosyal yapılardan etkilenmiştir. 1930'lu yılların ekonomi politikaları, takip eden on yıllar boyunca devlet tarafından yürütülen kentleşme ve bayındırlık politikaları ile birlikte ülkenin sosyal ve mekânsal değişimine katkıda bulunmuştur. Ekonomik büyüme, Türkiye'yi modern bir devlet haline getirmenin temel bir aracı olarak görülüyordu. Devlet bu şekilde ülkenin dönüşümünü ve modernleşmesini bütünüyle hedef olarak gördü. Bu nedenle, sanayi işletmeleri ve çalışanlar için yeni tür mimari yerleşkeler kurarak modern yaşamı gündelik hayata dahil etmek için projeler hayata geçirmeye çalışmıştır. Dönüşüm, her sosyal ve kültürel alanda modern bir toplum yaratmayı amaçladı. Bu, yalnızca kentsel mekândaki değişikliklerle değil, aynı zamanda bu mekânda oluşturulacak modern şehir yaşamını değiştirerek de sağlanacaktı. Bu kapsamda, 1938 yılında kurulan Divriği Demir Madenleri İşletmesi, o zamana kadar nüfusu ağırlıklı olarak köylülerden oluşan Divriği'nin kent yaşamına ve modernleşmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Divriği'deki bir kamu iktisadi teşebbüsü örneğinden yola çıkılarak yapılan bu çalışma, gündelik hayatın makro ve mikro yapı kalıpları üzerine gerçekleştirilen devlet politikalarının, yatırımlarının ve düzenlemelerinin nasıl birbiriyle bağlantılı olduğunu dönemin modernist bakış açısıyla aydınlatmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, aynı zamanda daha sonraki yıllarda siyasi alanda yaşanan sosyal yapısal değişiklikleri ve işletmenin özelleştirilmesinin sonuçlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ayrıca, tarihi belgelerin etnografik yöntemle incelenmesine, çalışanlarla ve yerel halkla yapılan görüşmelere dayanan bu çalışma, özellikle çalışanlarına tahsis edilen yerleşim yerleriyle işletmenin belirli bir zaman diliminde bölgedeki insanların yaşamları üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Özet (Çeviri)

After the proclamation of the Republic in 1923, various aspects of social and spatial life in Turkey were inspired by Western social structures. The economic policies of the nineteen thirties, along with policies regarding urbanisation and public works carried out by the state during the following decades contributed to the social and spatial change of the country. Economic growth was regarded as a primary tool in turning Turkey into a modern state. The state aimed in this way to implement the transformation and modernisation of the country at large. Therefore, it strove to put projects into practice to incorporate modern life into everyday life by establishing industrial enterprises and new forms of architectural settlements for employees. The transformation intended to create a modern society in every social and cultural field. This was to be achieved not only by changes in urban space but also by changing modern city life to be formed in that space. In this context, Divriği Iron Mines Operation set up in 1938 contributed substantially to the urban life and modernisation of the town of Divriği, whose population was until that time predominantly composed of peasantry. This study, based on the example of a state-owned enterprise in Divriği, aims to highlight how state policies, investments, and regulations over patterns of macro structures and the microstructures of everyday lives were becoming interconnected in modernist perspectives of the era. This study aims also to present the social structural changes in the political sphere during the later decades and the consequences of the privatisation of the enterprise. Furthermore, based on an ethnographic survey of historical documents, interviews of employees and the local population, this study aims to present how in particular the enterprise with the settlements allocated for its employees affected the lives of the people in the region during the given time period.

Benzer Tezler

  1. Divriği Demir Madeni İşletmesi'nin Divriği, Sivas ve Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi

    Place and importance in Divriği, sivas and Turkey economy of Divriği iron mine operation

    AYŞE ALTAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    EkonomiCumhuriyet Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. SEZGİN ZABUN

  2. Osmanlı Devleti'nde maden-i hümâyûn emaneti ve Kiğı'da demir madenciliği

    The trust of the imperial mine in the Ottoman Empire and iron mining in Kiğı

    TUĞBA ÖZDOĞAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Tarihİnönü Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ORHAN YAZICI

  3. T.D.Ç.İ. Divriği Madenleri Müessesesi Açık İşletmesi'nde kazanılabilirlik tayini ve iş makinalarının performans çalışmaları

    The Diggability assesment and performance studies of mining equipment in T.D.Ç.İ. 's Divriği Open Pit Iron Mine

    Y.SELİM DURUTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Maden Mühendisliği ve MadencilikCumhuriyet Üniversitesi

    Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. ATİLLA CEYLANOĞLU

  4. Cumhuriyet'ten günümüze Türkiye'de demir çelik sektörünün gelişimi

    The development of the iron and steel sector in Turkey from theRepublic to the present

    FEHMİ KAPLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    EkonomiHatay Mustafa Kemal Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YILDIRIM

  5. Renkli metal içeren kompleks sülfürlü yapıdaki hammaddelerin kavrulma karakteristiklerinin belirlenmesi

    Determination of roasting characteristics of complex sulphide material containing colourful metal

    MUSTAFA ÖZER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Maden Mühendisliği ve Madencilikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERCAN AÇMA

    PROF. DR. GÜNDÜZ ATEŞOK