Yoğun bakım hemşirelerinin yaşam sonu bakıma yönelik tutum ve davranışları ile engelleyen ve destekleyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of attitudes and behaviors of intensive care nurses towards end-of-life care and factors that prevent and support
- Tez No: 789768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: yoğun bakım hemşireliği, yaşam sonu bakım, tutum ve davranış, etkileyen faktörler, intensive care nursing, end-of-life care, attitude and behavior, influencing factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Bu araştırma yoğun bakım hemşirelerinin yaşam sonu bakıma yönelik tutum ve davranışları ile bu tutum ve davranışları engelleyen ve destekleyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı metod kullanılarak yapılan araştırmanın örneklemini, 267 yoğun bakım hemşiresi oluşturdu. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Yoğun Bakım Hemşirelerinin Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Tutum ve Davranışları Ölçeği”,“Yoğun Bakım Hemşirelerinin Yaşam Sonu Bakımda Algılanan Engeller ve Destekleyici Davranışlar Ölçeği”ile toplandı. Bulgular: Yoğun bakım hemşirelerinin“Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Tutum ve Davranışları”ölçeği puan ortalamaları Tutum alt boyutu için 35.42±4.6, Davranış için 18.17±4.66 ve toplam ölçek için 53.59±7.81 olarak belirlendi. Güvenirlik katsayıları Tutum için 0.62, Davranış için 0.70 ve toplam ölçek için 0.74'dür. Tutum puan ortalamaları ile yaş, toplam çalışma süresi, yoğun bakımda çalışma süresi, mevcut yoğun bakımda çalışma süresi, eğitim düzeyi ve yaşam sonu bakım bilgi düzeyini yeterli bulma seviyeleri arasında; davranış puan ortalamaları ile gelir düzeyi arasında çok zayıf pozitif yönde bir ilişki belirlendi.“Yaşam Sonu Bakıma Yönelik Algıladıkları Engeller ve Destekleyici Davranışlar”ölçeğine göre en yüksek puana sahip maddeler; Engeller alt boyutu için“Aileler hastanın kötü prognozunu kabullenmek istemez”; Destekleyici davranışlar alt boyutu için“Hekimler hastanın ölümünden sonra aile üyeleri ile görüşürler”olarak belirlendi. Güvenirlik katsayıları Engeller alt boyutu için 0.88, Destekleyici Davranışlar için 0.89 olarak belirlendi. Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin yaşam sonu bakıma yönelik tutum ve davranışlarının tanıtıcı ve mesleki özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterdiği; en yoğun algılanan engellin aile kaynaklı, destekleyici davranışın ise ölüme ilişkin bilgilendirmenin hekim tarafından yapılması olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the attitudes and behaviors of intensive care nurses toward end-of-life care and the factors that prevent and support these attitudes and behaviors. Method: The sample of this study, using cross-sectional descriptive and correlational methods, was determined as 267 intensive care nurses. The data were collected with the“Descriptive Characteristics Form,”the“Attitudes and Behaviors of Intensive Care Nurses towards End-of-Life Care Scale,”and the“Perceived Barriers and Supportive Behaviors Scale in End-of-Life Care of Intensive Care Nurses.”Results: The“Attitudes and Behaviors of Intensive Care Nurses towards End-of-Life Care Scale”mean scores of intensive care nurses were 35.42±4.6 for the Attitude subdimension, 18.17±4.66 for the Behavior subdimension and 53.59±7.81 for the total scale. Reliability coefficients were 0.62 for Attitude, 0.70 for Behavior, and 0.74 for the total scale. A very weak positive relationship was determined between the mean attitude scores and age, total working time, working time in intensive care, working time in the current intensive care unit, and adequate levels of education and end-of-life care knowledge. A very weak positive relationship was found between the mean behavior score and income level. The item with the highest barriers score in the Obstacles subdimension of the“Perceived Barriers and Supportive Behaviors towards End-of-Life Care”scale was“Families do not want to accept the patient's poor prognosis.”The item with the highest supportive behaviors score in the supportive behaviors subdimension was determined as“Physicians meet with family members after the patient's death.”Reliability coefficients were determined as 0.88 for the Barriers subdimension and 0.89 for Supportive Behaviors. Conclusion: It was determined that the attitudes and behaviors of intensive care nurses toward end-of-life care differ significantly according to their introductory and professional characteristics. The most intensely perceived obstacle was family-based, and the most intensively perceived supportive behavior was the physician informing the family about the patient's death.