Çocuk felsefesi temelli dijital öykülemenin 6 yaş çocuklarının yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of child philosophy-based digital storytelling on the creative and critical thinking skills of 6-year-old children
- Tez No: 789816
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SOYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar için felsefe, Dijital öyküleme, Yaratıcı üşünme becerisi, Eleştirel Düşünme Becerisi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çocuk Felsefesi Temelli Dijital Öyküleme Programının 6 yaş çocuklarının Eleştirel Ve Yaratıcı Düşünme Becerilerine etkisini incelemek amacıyla etkisinin incelenmesidir. Çalışma ön test-son test gruplu deneysel desen yöntemi ile hazırlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 6 yaş grubunda okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 20 deney (11 kız 9 erkek) ve 20 kontrol grubu (8 kız 12 erkek) oluşturmaktadır. Deney grubundaki çocuklara Çocuk Felsefesi Temelli Dijital Öyküleme Programının 12 hafta boyunca, haftada 3 gün süre ile uygulanmıştır. Kontrol grubu ise mevcut programa devam etmiştir. Araştırmada çocukların eleştirel düşünmelerini ölçmek için 5-6 Yaş Çocuklar İçin Felsefi Sorgulama Yoluyla Eleştirel Düşünmenin Değerlendirilmesi Ölçeği (FSYEDDÖ), yaratıcı düşünme becerilerini ölçmek için Hibrit Yaratıcılık Testi (HYT) kullanılmıştır. Çocuk Felsefesi Temelli Dijital Öyküleme Programının 5-6 yaş çocuklarının Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerilerine etkisini incelenmiştir. Araştırma verileri nicel araştırma yöntemi ile toplanmıştır. Uygulanan Çocuk Felsefesi Temelli Dijital Öyküleme Programının deney ve kontrol grubundaki çocukların son test puan ortalamaları karşılaştırıldığında tüm boyutlar ve toplam puanda zaman grup etkileşimi istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Tüm ölçümlerde deney grubunda yapılan müdahale sonucunda skorların anlamlı şekilde daha fazla arttığı tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar gelişiminde Çocuk Felsefesi Temelli Dijital Öykülemenin 5-6 Yaş Çocuklarının Yaratıcı ve Eleştirel Düşünmelerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of the Children's Philosophy Based Digital Storytelling Program on the Critical and Creative Thinking Skills of 6 year old children. The study was prepared with the experimental design method with pretest-posttest group. The study group of this research consists of 20 experimental (11 girls 9 boys) and 20 control groups (8 girls 12 boys) attending preschool education institutions in the 5-6 age group. Children in the experimental group were applied the Child Philosophy-Based Digital Storytelling Program for 12 weeks, 3 days a week. The control group continued the current program. In the study, the Critical Thinking Scale for 5-6 Years Old Children's Evaluation of Philosophical Inquiry (FSYEDSS) was used to measure children's critical thinking, and the Hybrid Creativity Test (HYT) was used to measure their creative thinking skills. The effect of the Children's Philosophy Based Digital Storytelling Program on the Critical and Creative Thinking Skills of 5-6 year old children was examined. Research data were collected by quantitative research method. When the post-test mean scores of the children in the experimental and control groups of the applied Child Philosophy-Based Digital Storytelling Program were compared, it was found that the time-group interaction statistically differed in all dimensions and the total score. However, in all measurements, it was determined that the scores increased significantly more as a result of the intervention in the experimental group. These results show that Child Philosophy-Based Digital Storytelling is effective in the Creative and Critical Thinking of 5-6 year old children in its development. Keywords Philosophy for Children, Digital storytelling, creative thinking skills, Critical Thinking Skills