Belediyelerde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi örneği
Gender-sensitive budgeting in municipalities: Case study of Gaziantep Metropolitan Municipality
- Tez No: 789823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Bütçe, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe, Belediyeler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gender Inequality, Budget, Gender Responsive Budget, Municipalities, Gaziantep Metropolitan Municipality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadını sosyal hayatın dışında bırakan bir sistem yaratırken, bu sistem bir dizi yokluk ve yoksunluklar bütünü olarak kadının dezavantajlı durumunu da derinleştirir. Eril aklın getirdikleri toplumsal bir eğilime dönüşürken, bazen bilinçli bazen ise bilinçdışı yollar ile devlet uygulamalarına sirayet eder. Eğitim sistemi ile yerleşmeye başlayan kadının hak kaybı sorunsalı, tüm kurumlarda ve kademelerde büyüyerek her defasında kadının karşısına daha kuvvetle çıkar. Kadın için ayrıştırcı, eşitsiz ve adaletsiz bu uygulamaların ortadan kaldırılabilmesi; kamusal otoritelerin bu eşitsizliği anlaması, anlatması ve çözüme yönelik uygulama metodlarının geliştirilmesi ile sağlanabilir. Kadınların iktisadi açıdan güçlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılabilmesi için en önemli yöntemlerden biridir. Bu amaçla 1980 sonrasında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe kavramsalıyla pek çok ülkede, merkezi ve yerel yönetim bütçelerine entegre edilmeye çalışılan eşitlikçi bütçe sistemleriyle ilgili uygulama ve projeler, hem konuya ilişkin farkındalığın artırılması hem de eşitlikçi politikalar ekseninde kadınların sosyal statülerinin iyileştirilmesine dönük önemli adımlar atılmasını sağlamaktadır. Bu tez çalışması, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin 2017-2021 yılları arasındaki beş yıllık bütçeleme süreçleri ve faaliyet raporlarının incelenmesi üzerine kurulmuştur. Yerel yönetim seviyesinde Gaziantep özelinde kadının sosyal konumunu iyileştirici çalışmaların varlığı, kapsamı, niteliği ile ilgili mevcut durumun tespiti ve yorumlanmasının yanında, orta ve alt gelir grubundaki kadınlar ile yapılan derinlemesine görüşmeler neticesinde elde edilen saha verileri değerlendirilerek verilen hizmetler ile kentli kadının ihtiyaçlarının örtüşme düzeyinin görülmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
While gender inequality creates a system that leaves women out of social life, this system also deepens the disadvantaged status of women as a series of deprivations and deprivations. While the masculine mind turns into a social tendency, it sometimes implies state practices in conscious and sometimes unconscious ways. The problem of loss of rights of the woman, who has integrated into with the education system, grows in all institutions and levels and confronts the woman more and more. Eliminating these discriminatory, unequal and unjust practices for women. This can be achieved by public authorities understanding and explaining this inequality and developing implementation methods for solution. The economic empowerment of women is one of the most important methods for eliminating gender inequality. For this purpose, the practices and projects related to the egalitarian budget systems, which were tried to be integrated into the central and local government budgets in many countries with the concept of gender-sensitive budget after 1980, ensure that important steps are taken to improve the social status of women in the axis of both raising awareness on the issue and egalitarian policies. This thesis study is based on the examination of the five-year budgeting processes and activity reports of the Gaziantep Metropolitan Municipality between the years 2017-2021. In addition to the determination and interpretation of the current situation regarding the existence, scope and quality of activities to improve the social position of women in Gaziantep at the local government level, the field data obtained as a result of in-depth interviews with women in the middle and lowerincrome roups was evaluated and it was ensured that the level of overlap between the services provided and the needs of the urban women was observed.