Matematik öğretmen eğitimcilerinin araştırma odaklarının incelenmesi
Examination of research focus of mathematics teacher trainers
- Tez No: 789824
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY AGAÇ, PROF. DR. MEHMET FATİH ÖZMANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretmen Eğitimcileri, Mesleki Gelişim, Bilgi Kaynağı, Mathematics Teacher Educators, Professional Development, Information Source
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Araştırmanın amacı Türkiye'de görev alan matematik öğretmen eğitimcilerinin mezuniyet alanları ile araştırma odaklarının uyumunu incelemektir. Araştırmanın ilk bölümünde alanyazındaki öğretmen eğitimcisi ve matematik öğretmen eğitimcisinin kim olduğu, matematik öğretmen eğitimcilerinin mesleki öğrenmelerini/gelişimlerini nasıl gerçekleştiklerine yönelik bir çerçeve oluşturulmuştur. Matematik öğretmen eğitimcilerinin mezuniyet alanlarının yüksek lisans ve doktora akademik alanları ile uyumu, mezuniyet alanları ile yazdıkları makale çalışmaları ve yaptıkları proje çalışmalarının akademik alan uyumu, mezuniyet alanları ile yaptıkları proje çalışmalarındaki görev dağılımları ve projelerin akademik tür dağılımlarını incelemek amacıyla araştırma soruları oluşturulmuş ve betimsel tarama yapılmıştır. 2019-2021 yılları arasında Türkiye'de görev yapan 478 matematik öğretmen eğitimcisinin YÖK Akademik web adresinden mezuniyet alanlarının akademik alanlarına göre sınıflandırılması, mesleki deneyim sürelerinin belirlenmesi, makale çalışmalarının akademik türleri, proje çalışmalarının akademik alanları, proje çalışmalarındaki görevleri ve yapılan projelerin türlerinin sınıflandırılması yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda matematik öğretmen eğitimcilerinin mezuniyet alanları ile (pür matematik, matematik eğitimi, diğer) makale ve proje çalışmalarındaki akademik alanlarının uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the compatibility of the academic backgrounds of mathematics teacher educators working in Turkey with their research focus. In the first part of the research, a framework has been created regarding who the teacher educator and mathematics teacher educator are in the literature, and how the mathematics teacher educators realize their professional learning/development. Research questions were created and a descriptive survey was conducted in order to examine the compatibility of the academic backgrounds of mathematics teacher educators with their graduate and doctorate academic fields, the compatibility of the articles they wrote with their academic backgrounds and the academic field compatibility of their project studies, the distribution of tasks in their project studies with their academic backgrounds, and the academic type distribution of the projects. Classification of the academic backgrounds of 478 mathematics teacher educators working in Turkey between 2019-2021 on the YÖK Akademik web page, determining the duration of their professional experience, academic types of article studies, academic studies of project studies areas, their tasks in the project studies and the classification of the types of projects were made. As a result of the research, it was concluded that the academic backgrounds of mathematics teacher educators (pure mathematics, mathematics education, other) and their academic fields in article and project studies are compatible.