Karideslerden vibrio parahaemolyticus'un izolasyon ve identifikasyonu
Isolation and identification of vibrio parahaemolyticus from shrimps
- Tez No: 789939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADIK BÜYÜKYÖRÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençlilik, Halk sağlığı, İdentifikasyon, Karides, Vibrio parahaemolyticus, Antibiotic resistance, Identification, Public health, Shrimp, Vibrio parahaemolyticus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışma, Aydın İli ve Kuşadası balık halindeki balıkçılardan temin edilen karideslerden Vibrio parahaemolyticus varlığının belirlenmesi ve antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının ortaya koyulması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma materyalini 2019 yılı Kasım-Aralık aylarında Aydın İli ve Kuşadası balık halinden toplanan 90 adet taze karides örneği oluşturmuştur. Karides örneklerinden geleneksel ve moleküler yöntemlerle V. parahaemolyticus izolasyonu yapılmış ve izolatların antibiyotiklere karşı duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Bulgular: Karides örneklerinden (n=90) geleneksel yöntemle TCBS agarda 40 (%44,4) izolat V. parahaemolyticus şüpheli pozitif sonuç vermiştir. V. parahaemolyticus şüpheli 40 izolattan 11'i (%27,5) ise Real-Time PCR ile V. parahaemolyticus pozitif sonuç vermiştir. Pozitif sonuç veren 11 izolata disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik duyarlılık testi uygulanmıştır. V. parahaemolyticus izolatlarının tamamı penisilin G (10 ünite) ve klindamisine (2 µg) %100 oranında dirençli bulunmuştur, diğer yandan piperasilin (100 µg), siprofloksasin (5 µg) ve gentamisine (10 µg) %90,9 oranında duyarlı bulunmuştur. Sonuç: Bu araştırma ile halk sağlığı açısından risk oluşturan V. parahaemolyticus'un karideslerden kış aylarında bile yüksek oranda izole edilebildiği ve V. parahaemolyticus izolatlarının bazı antibiyotiklere karşı duyarlılığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the presence of Vibrio parahaemolyticus from shrimps obtained from fishermen in Aydın province and fish market in Kuşadası and to reveal their sensitivity to antibiotics. Material and Methods: The study materials were 90 fresh shrimp samples which collected from fishermen in Aydın province and fish market in Kuşadası between November 2019 and December 2019. V. parahaemolyticus isolation was performed by using conventional and molecular methods from shrimps and the sensitivity of the isolates to antibiotics was investigated by disc diffusion method. Results: From shrimp samples (n=90), 40 (44.4%) isolates on TCBS agar by conventional method gave V. parahaemolyticus suspicious positive results. Of the 40 suspected V. parahaemolyticus isolates, 11 (27.5%) gave V. parahaemolyticus positive results by Real-Time PCR. Antibiotic susceptibility test was applied to 11 isolates with positive results by disc diffusion method. All V. parahaemolyticus isolates were 100% resistant to penicillin G (10 unit) and clindamycin (2 µg), on the other hand, all V. parahaemolyticus isolates were 90,9% sensitive to piperacillin (100 µg), ciprofloxacin (5 µg) and gentamicin (10 µg). Conclusion: With this research, it was revealed that V. parahaemolyticus, which poses a risk to public health, can be isolated from shrimps at a high rate even in winter, and the sensitivity of V. parahaemolyticus isolates to some antibiotics.