Katıların borularla hidrolik taşınımında sürtünme etkisinin incelenmesi
- Tez No: 78995
 - Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ DAĞLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Hidrolik taşınım, yük kaybı, sıvı-katı karışımlar
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KATILARIN BORULARLA HİDROLİK TAŞINIMINDA SÜRTÜNME ETKİSİNİN İNCELENMESİ Ayla KALELİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Fahri DAĞLI Ocak 1998, 66 sayfa Bu çalışmada, borular içerisinde katı madde taşımım sırasında sürtünmenin neden olduğu enerji kaybının (yük kaybının) hangi parametrelerden, nasıl etkilendiği ve bunlar arasındaki fonksiyonel ilişkinin belirlenmesi incelenmiştir. Bu amaçla deney seti kurulmuş ve su-kum karışımı kullanılarak çeşitli deneyler yapılmıştır. Boyut analizi yöntemi uygulanarak, yük kaybına etki eden parametreler boyutsuz sayılar haline getirilmiş ve aralarındaki ilişki deneylerle bulunmuştur. Buckingham (ît) metodu kullanılarak, bu boyutsuz sayılar birleştirilmiş ve böylece sürtünmenin neden olduğu enerji kaybım hesaplamaya yarayan bir ifade elde edilmiştir. mÖZET (devam ediyor) Sonuç olarak; deneylerden ölçülen yük kaybı değerleri, hem bu çalışmada geliştirilen ifadeden bulunan değerlerle, hem de, diğer araştırmacıların verdikleri ve bu alanda en iyi olduğu belirtilmiş olan ifadelerden bulunan değerlerle mukayese edilmiştir. önerilen bağıntıdan elde edilen değerlerin, ölçüm sonuçlarına oldukça yakın olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE ANALYSIS OF THE FRICTION EFFECT DURING HYDRAULIC TRANSPORTATION OF SOLIDS WITH PIPELINES Ayla KALELİ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Fahri DAGLI Ocak 1998, 66 pages In this study, it has been investigated the energy loss (head loss), being caused by friction during the transportation of solid materials in hydraulic pipelines, that is effected how and by which parameters and the determination of the functional relationship among these parameters. For this reason the set of experiment has been established and some various experiments have been done by using water- sand mixture. By applying the dimensional analysis method, the parameters effecting to the head loss have been converted into form of dimensionless numbers and the correlation among them has been found by the experiments. By using the method of Buckingham (rc), these dimensionless numbers have been combined and thus anABSTRACT (continued) expression which helps to calculate the energy loss caused by the friction has been obtained. As a result, the values of the head loss measured from the experiments have been compared with boht the values which have been found from the expression derived in this study and the values which have been found from the expressions given by the other researchers and which have been determined as the best in this area. The values estimated from the correlated and proposed equation seem to be fairly close to the results of the measurement. Key Words : Hydraulic transportation, head loss, solid-liquid mixtures Science Code : 625.04.03 VI