In vitro evaluation of microleakage under lingual brackets bonded with different adhesion materials and different light sources
Farklı adezyon malzemeleri ve farklı ışık kaynakları kullanılarak yapıştırılan lingual braketlerin altındaki mikrosızıntının in vitro değerlendirilmesi
  1. Tez No: 790037
  2. Yazar: SİNEM UZUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM NALBANTGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: mikrosızıntı, ortodonti, braket, self etch yapıştırıcı, microleakage, orthodontics, brackets, self-etching, one step adhesive, air abrasion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, standart ortodontik braketler (üç adeziv sistemle yapıştırılan sia easy ortodontik braketler ve iki ışıkla sertleştirme ünitesi) altındaki mikrosızıntıyı değerlendirmektir.72 çekilmiş büyükbaş kesici diş rastgele altı gruba ayrıldı. Braketleri mineye bağlamak için üç adeziv kullanıldı: %37 fosforik asit+Transbond XT Primer+Transbond XT Adeziv, Maxcem Elite ve Nova Compo SF.Adezivleri polimerize etmek için Elipar S10 Curing Light ve Valo Ortho Curing Light kullanıldı. Örnekler %0,5'lik bazik fuksin solüsyonu ile boyandı, bukkolingual kesitler alındı ve mikroskop altında (20x büyütme) mine-adeziv ve braket-adeziv arayüzlerinde dişeti ve insizal kenarlardan değerlendirildi.Tüm gruplarda mikrosızıntı gözlendi.Mikrosızıntı skorları arasında anlamlı fark yoktu. mine adeziv (p=0.004) ve braket adeziv inter'de dişeti ve insizal kenar boşlukları (p>0.05) veya mikrosızıntı yüzler (p=0.0001). Kürleme ünitesinden bağımsız olarak, adeziv tipinin mikrosızıntı üzerinde önemli bir etkisi yoktur. Analiz sonuçlarına göre kullanılan yapıştırıcı cinsine göre mikrosızıntı ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak Total Etching (Transbond) kullanılarak yapılan ölçümlerden elde edilen mikrosızıntı ortalamaları, Self Etching kullanılarak yapılan ölçümlerden daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the microleakage under standart orthodontic brackets (sia easy orthodontic brackets bonded with three adhesive systems, and two light curing units.72 extracted bovine incisors were divided randomly into six groups. All of these groups were preconditioned with air abrasion. Three adhesives were used to bond the brackets to enamel: 37% phosphoric acid+Transbond XT Primer+Transbond XT Adhesive, Maxcem Elite and Nova Compo SF. Elipar S10 Curing Light and Valo Ortho Curing Light were used to polymerize the adhesives. The specimens were stained with 0.5% basic fuchsine solution, sectioned buccolingually and evaluated under microscope (20x magnification) at enamel-adhesive and bracket-adhesive interfaces from gingival and incisal margins. Microleakage was observed in all groups. There was no significant difference between microleakage scores of gingival and incisal margins (p>0.05) or microleakage in enamel-adhesive (p=0.004) and bracket-adhesive interfaces (p=0.0001). Regardless of the curing unit, adhesive type does not have a significant effect on microleakage. According to the analysis results there is no statistically significant difference was found between the microleakage measurements in terms of the adhesive type used. However the microleakage averages obtained from the measurements using Total Etching (Transbond) are lower than the measurements using Self Etching