Lifestyles in großstädten: Yoga als ein urbaner trend-international und in der Türkischen hauptstadt Ankara
Büyük şehirlerde yaşam tarzları: Kentsel bir trend olarak yoganın uluslararası ve Türkiye'nin başkenti Ankara'da incelenmesi / Lifestyles in metropolitan cities: Yoga as an urban trend interculturally and in the Turkish capital Ankara
  1. Tez No: 790044
  2. Yazar: MERVE GÖTTL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERNST STRUCK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yoga, yoga ve mekân, aşram, yoga turizmi, yoga-stüdyoları, spritüel, spiritüalizm, online yoga pratiği, dijitalleşme ve yoga, yoga, yoga and space, the spaces of yoga, urban yoga-studios, ashram, spiritual, spirituality, online yoga practice, the digitalization and yoga
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu nitel çalışmada küreselleşmenin etkisiyle trend olmuş başka bir hybridkültürlerarası fenomen olarak yoganın mekanla olan ilişkisi incelenmiştir. Dünya çapında trend olmasının yani sıra, oldukça karmaşık bir fenomen olan yoga disiplinin, yoga mekânları kapsamında tartışılmasıyla, yalnızca yoga disiplininin kendisiyle ilgili değil, kültürlerarası etkileşim ve hem küresel hem de yerel ölçekte toplumların yaşam biçimleriyle ilgili birçok soruya cevap aranmıştır. Araştırmanın teorik çerçevesini yoganın tarihi, yoga hakkındaki geleneksel metinler, disiplinler arası birçok yoga çalışmasını içeren geniş bir literatür araştırması oluşturmaktadır. Günümüzde yoga olarak tanımlanan karmaşık pratiklerin ve düşünce sistemlerinin yoga alanları üzerinden açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Yoga ve yoganın mekânla olan ilişkisi kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmada, modernite çerçevesinde gelişen yasam biçimlerinin etkisinde geleneksel halinden farklılaşarak yeni anlamlar kazanmış yoga disiplininin günümüzdeki hali, pandemi koşullarıyla beraber dijital alanda yer alması çerçevesinde de incelenmiş, dijitalleşmeye açık bir disiplin olup olmadığı tartışılmıştır. Araştırma çerçevesinde Ankara'daki yoga stüdyolarından sekiz yoga eğitmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen nitel veriler temellendirilmiş kuram metodolojisi ile analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmeler kapsamında, yoga pratiği yapan kişilerin ve yoga eğitmenlerinin yoga disiplinini nasıl anlamlandırdıkları, yoga ve mekânı nasıl ilişkilendirdikleri ve pandemi sürecindeki online yoga derslerindeki deneyimleri incelenmiştir. Çalışmanın teorik arka planını oluşturan uluslararası yoga çalışmalarının da işaret ettiği Bourdieu'nun alan teorisi çerçevesinde, bu tezde yogaurban-modernite üçgeninde büyük şehirlerde oluşan yoga alanları ve üretilen yoga sermayesinin Ankara'daki varlığı analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar çerçevesinde işitsel-dokunsal ve görsel bir pratik olarak yoganın mekanla olan çok yönlü ilişkisinin, yoga disiplinin özü doğrultusunda önemini yalnızca geleneksel yogada değil modern yogada da koruduğu gözlemlenmiştir. Yoganın gelenekselden, modern yogaya evrilişi ve günümüzde de zamanın tinine uygun olarak dijital alandaki varlığı çerçevesinde yürütülen tartışmanın bu alanda literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this qualitative research, the relationship between yoga and space is examined as another hybrid- transcultural phenomenon that has emerged as a trend in the era of globalization. Apart from being a worldwide trend, the yoga discipline as a very complicated phenomenon has been discussed in the context of yoga spaces, and answers have been sought to many questions concerning not only the yoga discipline itself, but also the intercultural interaction and lifestyles of societies at global and local dimensions. In this context, a broad literature review has been conducted, including the history of yoga, traditional texts on yoga, and many interdisciplinary yoga studies, with the goal of clarifying the complex practices and systems of thought defined as yoga in the contemporary world through yoga spaces. In this study, which was carried out within the scope of yoga and the relationship of yoga with space, the current state of the yoga discipline, which has has been gaining new meanings by differentiating from its traditional state under the influence of lifestyles developed within the context of modernity, was examined within the framework of its presence in the digital space along with the pandemic conditions, and it was discussed whether it is a discipline open to digitalization. In this study, which was carried out within the scope of yoga and the relationship of yoga with space, the current state of the yoga discipline, which has has been gaining new meanings by differentiating from its traditional state under the influence of lifestyles developed within the context of modernity, was examined within the framework of its presence in the digital space along with the pandemic conditions, and it was discussed whether it is a discipline open to digitalization. Within the framework of the research, semi-structured interviews were conducted with eight yoga teachers from yoga studios in Ankara. The qualitative data that were gathered from the interviews have been analyzed using the methodology of Grounded Theory. The interviews examined how yoga practitioners and yoga teachers understand the discipline of yoga, how they associate yoga and space, and their experiences of online yoga classes during the pandemic. Following the international yoga studies that form the theoretical background of the study, the yoga spaces created in the urban areas in the yoga-urban-modern triangle and the existence of the produced yoga capital in Ankara were analyzed within the framework of Bourdieu's field theory. Within the framework of the research results, it was found that the multi-layered relationship of yoga with space as an auditory-tactile and visual practice retains its importance not only in traditional yoga but also in modern yoga, which corresponds to the nature of the yoga discipline. Thus, this thesis aims to contribute to the literature in this field with the discussion on the evolution of yoga from traditional to modern yoga and its existence in the digital space in harmony with the spirit of the time.