İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının toplam kalite yönetimi içindeki yeri
The place of occupational health & safety practices in total quality management
  1. Tez No: 790045
  2. Yazar: ÖZGÜR YÜCE KOCACENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ALPARSLAN ERGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, toplam kalite yönetimi, iso 9000, iso 45001, ohsas 18001, Occupational health and safety, total quality management, iso 9000, iso 45001, ohsas 18001
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları, çalışma ortamlarında meydana gelebilecek kazaları ve meslek hastalıklarını çeşitli yöntemlerle önleme amacı ile gerçekleştirilmektedir. Bir işyerinde meydana gelen iş kazasının madi ve manevi yükü çok ağır olmaktadır. Çalışma ortamında kaza ve meslek hastalıklarını önlemek amacı ile yönetim standartları geliştirilmiş olup bunların, en son uygulamada olanları, OHSAS 18001 VE ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği yönetim standartlarıdır. Bir işletmede en üst kademede yer alan yöneticiden en alt kademede çalışan işçiye değin tüm personelin kaliteyi üretmeye katkıda bulunması felsefesi olan Toplam Kalite Yönetimi, sadece üretilen ürünün kalitesi değil aynı zamanda çalışma ortamındaki verimliliği ve kaliteyi de hedefleyen bir felsefedir. Bu anlamda, çalışma ortamlarında iş kazalarının ve ayrıca meslek hastalıklarının da önlenmesi Toplam Kalite'ye yönelik bir faaliyet olacaktır.“İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Toplam Kalite Yönetimi İçindeki Yeri”konulu tez çalışmamda önceki yıllarda bu konuda hazırlanmış olan makale ve tez araştırmaları incelenmiş olup konunun irdelenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational Health and Safety practices are carried out with the aim preventing occupational diseases and accidents that may occur in working environments. The financial and moral burden of an occupational accident in a workplace is very heavy. Management standards have been developed to prevent occupational diseases and accidents in the working environment. The most recent of safety standards are OHSAS 18801 and ISO 45001:2018 Occupational and Safety Management Standards. Total Quality Management which is the philosophy that all workers in an enterprise -from the manager at the top level to the worker at the lowest level- employees at all levels of the company should be involved to producing quality. Total Quality Management is a philosophy that aims not only the quality of the product, it also aims the efficiency and quality in the working environment. In this sense, the prevention of occupational diseases and work accidents in working environments will be an activity for Total Quality. In my thesis titled“The Place of Occupational Health and Safety Practices in Total Quality Management”, the articles and thesis prepared on this subject in previous years were examined.