Multi-sensör tabanlı laboratuvar tipi silolama sisteminde iki farklı teknik (vakum-sıkıştırma) ile silolanan mısır silajlarında ortam sıcaklıklarının O2, CO2, sıcaklık, basınç ve pH üzerine etkisi
The effect on O2, CO2, temperature, pressure and pH of ambient temperatures in corn silage ensiled with two different techniques (vacuum-compaction) in a multi-sensor based laboratory type ensiling system
- Tez No: 790080
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Silaj, Ortam Sıcaklığı, Vakum Tekniği, Sıkıştırma Tekniği, Sensör, Silage, Ambient Temperature, Vacuum Technique, Compaction Technique, Sensor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışma laboratuvar koşulları için geliştirilen multi-sensörlü silaj yapım ve veri toplama sistemi kullanılarak yürütülmüştür. Sistemde iki farklı silolama tekniği (Vakumlama-Sıkıştırma) kullanılarak sıkıştırma yapılmıştır. Çalışmalar II. ürün mısır materyali ile yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı her iki teknik ile yapılan silaj örneklerinde ortam sıcaklıklarının etkisini incelemek ve silolama amaçlı kullanılan yöntemlerin silaj örnekleri üzerinde etkilerini incelemektir. Bu amaçla iki farklı yöntem ile yapılan silajlar farklı ortam sıcaklığında (Sıcak iklim koşulu-Normal koşullar) depolanmıştır. Silaj örneklerinde sistem üzerinde mevcut oksijen, karbondioksit, sıcaklık, basınç ve pH sensörleri ile veri kaydı yapılarak ortalama veriler değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarında ortam sıcaklıklarının hem vakumlama (Y1) hem de sıkıştırma (Y2) yöntemi ile elde edilen silajlar üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ortam sıcaklığının silaj kalitesini belirleyen parametreler (sıcaklık, pH, basınç, oksijen ve karbondioksit) üzerinde de etkisi olduğu belirlenmiştir. Y1 yöntemi ile elde edilen silajların sıcaklıklarının Y2 yönteminde silolanan örneklere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Y2 yöntemi ile elde edilen silajların basınç değerlerinin Y1 yöntemi ile elde edilen silaj örneklerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yöntemler arası karbondioksit değerleri karşılaştırıldığında en yüksek değerler Y2 yönteminde elde edilmiştir. Oksijen değerleri ise Y1 yönteminde elde edilen silaj örneklerinde daha yüksek bulunmuştur. En yüksek pH değerleri ise Y1 yönteminde elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out using a multi-sensor silage making and data collection system developed for laboratory conditions. In the system, compaction was made by using two different ensiling techniques (Vacuuming-Compression). Studies II. the product is made with corn material. The main purpose of the study is to examine the effect of ambient temperatures on silage samples made with both techniques and to examine the effects of methods used for silage purposes on silage samples. For this purpose, silages made with two different methods were stored at different ambient temperatures (Warm climate condition-Normal conditions). In the silage samples, data were recorded with the oxygen, carbon dioxide, temperature, pressure and pH sensors available on the system and the average data were evaluated. In the study results, both the ambient temperatures and vacuuming ( It has been determined that it has an effect on the silages obtained by both Y1) and compression (Y2) method.It has also been determined that the ambient temperature has an effect on the parameters that determine the silage quality (temperature, pH, pressure, oxygen and carbon dioxide). It was determined that the pressure values of the silages obtained by the Y2 method were higher than the silage samples obtained by the Y1 method. The highest values were obtained in the Y2 method when the carbon dioxide values between the methods were compared. was found to be higher in silage samples obtained in the Y1 method. The highest pH values were obtained in the Y1 method