Özel eğitim öğretmenlerinin özel gereksinimli bireylerin eğitiminde aile katılımı hakkında görüş ve önerileri
Opinions and suggestions of special education teachers about family involve-ment in the education of individuals with special needs
  1. Tez No: 790130
  2. Yazar: ASLIHAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE SÖNMEZ KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: aile katılımı, ebeveyn katılımı, özel gereksinimli birey, öğretmen, fenomenoloji, family involvement, parent involvement, individual with special needs, teacher, phenomenology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, özel eğitim öğretmenlerinin özel gereksinimi bi- reylerin eğitimine aile katılımı hakkındaki görüş ve önerilerini öğretmenlerin deneyimle- rine dayalı olarak incelemektir. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yaklaşımına göre desenlenmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Özel eğitim sınıflarında görev yapan ve ailelerle etkileşimde olan 22 özel eğitim öğretmeni ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme soruları aracılığıyla katılımcıların aile katılımına ilişkin görüş ve önerileri belirlenmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen ve- riler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan veri analizi sonucunda beş tema ve 17 kategoriye ulaşılmış- tır. Düşünceler, uygulamalar, aile katılım düzeyi, güçlükler ve öneriler temaları kendi iç- lerinde kategorilere ayrılmıştır. Düşünceler teması, olumlu ve olumsuz olarak kategori- lere ayrılmıştır. Uygulamalar teması evde katılım, okulda katılım, hem evde hem okulda katılım ve diğer katılım uygulamaları olarak kategorilere ayrılmıştır. Aile katılım düzeyi katılım sıklığı, katılımı etkileyen değişkenler, katılan üyeler ve katılımın aile üyelerine göre dağılımı olarak kategorilere ayrılmıştır. Güçlükler teması aile ile ilişkili güçlükler, öğretmen ile ilişkili güçlükler ve diğer güçlükler olarak kategorilere ayrılmıştır. Öneriler teması iş birliği, eğitim, etkileşim ve uyarlama olarak kategorilere ayrılmıştır. Belirlenen bu tema ve kategoriler katılımcıların görüşlerinden yapılan alıntılar ve örneklerle açık- lanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonunda katılımcıların, aile katılımını önemli gör- dükleri ancak aile katılımına yönelik programın olmadığı, katılımcıların aile katılımı ko- nusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları, aile katılımı düzeyinin yeterli olmadığı ve aile katılımının birçok değişkenden etkilendiği, aile katılımını gerçekleştirirken özellikle ai- leye ilişkin güçlüklerle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Özel gereksinimi bireylerin eğitimine aile katılımını arttırmak için aile eğitimlerinin tanılama sonrasında verilmesi, öğretmenlerle aile katılımına ilişkin hizmet içi eğitimlerin verilmesi, özel eğitim öğret- men adaylarının öğretmenlik uygulaması derslerine aile katılımı planlaması ve uygula- ması eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the opinions and suggestions of special education teachers about family involvement in the education of individuals with special needs, based on teachers' experiences. Method: This study is designed according to the phenomenology approach, one of the qualitative research methods. The data were collected by semi-structured interview technique. Face-to-face interviews were conducted with 22 special education teachers who work in special education classrooms and interact with families. Through the inter- view questions, the opinions and suggestions of the participants regarding family partici- pation were determined. The data obtained as a result of the interviews were analyzed using content analysis. Results: As a result of the data analysis, five themes and 17 categories were reac- hed. The themes of thoughts, practices, the level of family involvement, difficulties and recommendations are divided into categories in themselves. The theme of thoughts is divided into categories as positive and negative. The practices theme is divided into cate- gories as participation at home, participation at school, both participation at home and school and other participation. The level of family participation is divided into categories as the frequency of participation, variables affecting participation, participating members and the distribution of participation by family members. The theme of difficulties is divi- ded into categories such as difficulties associated with the family, difficulties associated with the teacher and other difficulties. The suggestions theme is divided into categories as partnership, education, interaction and customisation. These identified themes and ca- tegories are explained with excerpts and examples from the opinions of the participants. Conclusion and Suggestions: In the research, it is stated that the participants fo- und that family involvement was important, but there was no program for family invovle- ment, they do not have sufficient information about family involvement, the level of fa- mily involvement is not sufficient and family involvement is affected by many variables, they encounter difficulties especially related to the family while practicing family invol- vement have been reached. In order to increase family involvement in the education of individuals with special needs, it is suggested that family trainings be given after diagno- sis, providing in-service training to teachers on family involvement and family involve- ment planning and practice should be added to the teaching practice lessons of special education teacher candidates.