Naringenin yüklü antı-agıng taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi ve in vitro değerlendirilmesi
Development and in vitro evaluation of naringenin loaded anti-aging carrier systems
- Tez No: 790195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÜSTÜNDAĞ OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Anti-aging, Karakterizasyon, Mikroemülsiyon, Naringenin, Anti-aging, Characterization, Microemulsion, Naringenin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı 'anti-aging' etkili naringenin yüklü mikroemülsiyon formülasyonları geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Farklı özellikte yüzey etkin madde ve yardımcı yüzey etkin maddeler kullanılarak topikal mikroemülsiyon formülasyonları hazırlanmıştır. Üçgen faz diyagramı oluşturarak ideal mikroemülsiyon sistemine karar verilmiştir. Mikroemülsiyon formülasyonlarının fizikokimyasal karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bunlar; pH, viskozite, damlacık büyüklüğü, refraktif indeksi, türbidite, iletkenlik ölçümü ve tekstür profili analizleridir. Naringenin yüklenen mikroemülsiyonlarda, diyaliz membran kullanılarak in vitro salım ve sıçan sırt derisi kullanılarak ex vivo permeasyon-penetrasyon çalışmaları yapılmıştır. Formülasyonlarda antielastaz, antikollajenaz, antitirozinaz ve antioksidan aktivite tayini analizleri yapılmıştır. Hücre kültürü çalışmaları olarak; sitotoksisite analizi, hücresel ROS seviyesinin ve oksidatif streste rol oyanayan genlerin ekspresyon seviyelerinin analizi çalışmaları yürütülmüştür. Bulgular: Naringenin yüklü F1-NRG ve F2-NRG formülasyonlarının damlacık boyutu (nm), polidispersite indeksi, zeta potansiyeli (mV), pH ve viskozite (cP) değerleri sırası ile 1,938±0,085 ve 0,9147±0,0316 nm, 0,373±0,025 ve 0,410±0,019, -0,0990±0,0110 ve -0,517±0,0138 mV, 5,110±0,006 ve 5,530±0,006, 163,33±5,77 ve 450,00±0,00 cP olarak bulunmuştur. Her iki formülasyonun da in vitro salım sonuçları 24 saatin sonunda %50'nin üzerinde bulunmuştur. 24 saatin sonunda, birim alandan geçen madde miktarı yaklaşık 60 µg/cm2 olarak gözlenmiştir. Yapılan in vitro aktivite ve hücre kültürü çalışmalarından elde edilen sonuçlarda her iki formülasyonun da 'anti-aging' etkinlik gösterdiği fakat F2-NRG formülasyonunun kontrol grubuna göre, anlamlı oranda oksidatif streste etkili genlerin ekspresyonuna etki ettiği bulunmuştur. Sonuç: 'Anti-aging' etki amaçlı geliştirilen mikroemülsiyon formülasyonları başarı ile tamamlanmış, literatür ile uyumlu umut verici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to create anti-aging naringenin loaded microemulsion formulations. Materials and Metods: Topical microemulsion formulations with various surfactants and cosurfactants were created for this purpose, and the optimal microemulsion system was determined using a triangle phase diagram. The generated microemulsion formulations were subjected to characterization tests. The pH, the viscosity, the droplet size, the refractive index, the turbidity was measured, the conductivity was determined, and the textural profile was analyzed. In vitro release tests using a dialysis membrane and ex vivo permeation-penetration studies using rat dorsal skin were performed in ideal microemulsions loaded with naringenin. The formulations were tested for antielastase, anticollagenase, antityrosinase, and antioxidant activities. Cell culture investigations, cytotoxicity analysis, cellular ROS analysis, and gene expression levels of genes implicated in oxidative stress were all performed. Results: The droplet size (nm), polydispersity index, zeta potential (mV), pH, and viscosity (cP) of naringenin loaded F1-NRG and F2-NRG formulations were 1.938±0.085 and 0.9147±0.0316 nm, 0.373±0.025 and 0.410±0.019, -0.0990±0.0110, and -0.517±0.0138 mV, 5.110±0.006 and 5.530±0.006, 163.33±5.77 and 450.00±0.00 cP, respectively. At the end of 24 hours, both formulations in vitro release values were greater than 50%. The quantity of material per unit area was found to be roughly 60 g/cm2 after 24 hours. In the results obtained from the in vitro activity and cell culture studies, it was found that both formulations showed anti-aging activity, but the F2-NRG formulation had a significant effect on the expression of genes effective in oxidative stress compared to the control group. Conclusion: Microemulsion formulations developed for anti-aging effect have been successfully completed and promising results consistent with the literature have been obtained.