Aile sağlığı merkezine başvuran 18-65 yaş arası bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyi ve etkileyen faktörler
The level of health literacy of individuals between the ages of 18-65 who apply to the family health center and the factors affecting it
  1. Tez No: 790232
  2. Yazar: MEHMET CEMAL ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Sağlığı Merkezi, Eğitim, Sağlık Okuryazarlığı, Education, Family Health Center, Health Literacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada aile sağlığı merkezine başvuran 18-65 yaş arası bireylerin sağlık okuryazarlık düzeyinin tespit edilmesi ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesiamaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma; tek merkezli, kesitsel tanımlayıcı nitelikte bir araştırma olarak planlandı. Çalışmanın evreni İstanbul Prof. Dr. Cemil TAŞÇIOĞLU Şehir Hastanesi Gülbahar Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne veri toplama sürecinde başvuran 18-65 yaş arası bireylerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak literatür taranarak hazırlanan sosyodemografiközelliklerine ilişkin 22 soruluk anket formu ve 32 soru içeren Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32) kullanıldı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı ve p0,05). SONUÇ:18-65 yaş arası bireylerin sağlık okuryazarlığının yetersiz olduğu saptandı. Toplumun sağlığını güçlendirmek ve sağlığın geliştirilmesini sağlamak içinyapılacak önemli çalışmalardan biri, sağlık okuryazarlığı çalışmalarını planlamak ve uygulamaktır. Uygun ulusal programlarla ve kurumlar arası işbirliği ile eğitimlerdüzenlenmelidir. Ayrıca sağlık hizmeti sunan sağlık profesyonellerinin sağlık okuryazarlığı konusundaki farkındalıklarını arttırmaya yönelik hizmet içi eğitim gereksinimi de önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to assess the degree of health literacy of those between the ages of 18 and 65 who applied to the family health center and to identify the factors influencing this. Materials and Methods: This study; was planned as a single-center, sectional descriptive study. The center of the study consists of individuals between the ages of 18 to 65 who applied to the Istanbul Prof. Dr. Cemil TASCIOGLU City Hospital Gulbahar Education Family Health Center during the data collection process. As a data collection tool, a questionnaire with 22 questions on sociodemographic characteristics prepared by scanning the literature and the Turkish Health Literacy Scale-32 (TSOY-32), which includes 32 questions, were used. The NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis, and p0,05). Conclusion: It has been determined that health literacy between the ages of 18 to 65 is insufficient. One of the important studies to strengthen society's health and ensure health improvement is to plan and implement health literacy studies. Training should be organized with appropriate national programs and inter-institutional cooperation. In addition, the need for in-service training to increase the awareness of health professionals about health literacy is also important.