Aile hekimliği polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası bireylerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının ve fiziksel aktivite düzeylerinin obeziteyi önlemedeki etkisi
The effect of attitude's to HEALTHY nutrition and physical activity levels on prevention of obesity of individuals ages 18-65 WHO apply to the family medicine polyclinic
  1. Tez No: 790272
  2. Yazar: FİLİZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÇELİK GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, Obesity, healthy eating, physical activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Obezite, olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkili, multifaktöriyel bir hastalıktır. Hatalı beslenme ve fiziksel aktivite azlığının sebep olması, önlenebilir olduğunu düşündürmektedir. Polikliniğimize başvuranların sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgi ve tutumları ile fiziksel aktivite düzeylerini belirleyerek obeziteyle ilişkisini ortaya çıkarmayı hedefledik. Nisan - Eylül 2022 tarihlerinde 176 kadın, 125 erkek toplam 301 gönüllüye sosyodemografik bilgiler, beslenme ve fiziksel aktivite özelliklerini sorgulayan anket sorularına ilaveten Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form'u kullanılarak toplam 63 soruluk anket yüz yüze uygulanmıştır. Katılımcıların %20,3'ü obezdir. Katılımcılarımızın %33,9'unun inaktif ve %19,3'ünün ise çok aktif olduğu gözlenmiştir. SBİTÖ toplam puan ortalaması 77,8±11,6 olup, yüksek düzeydedir. Fiziksel aktivite seviyesi yüksek olanların daha düşük BKİ ve bel çevresine sahip olduğu gözlenmiştir. Çalışmamızda, obezlerin normal kilolulara göre daha olumlu beslendikleri bulunmuştur. BKİ arttıkça beslenme bilgisi azalmış ve SBİTÖ puanlarının artmıştır. Özetle, çalışmamızda obez bireylerin daha olumlu beslendiklerini, ve fiziksel aktivite seviyelerinin düşük olduğunu tespit ettik. Aile hekimleri, fiziksel aktivite ve beslenme davranışları açısından konusunda önemli bir konumdadırlar. Aile hekimliğinde, nüfusumuzun sağlığının geliştirilmesinde bu konumumuzu güncel bilgiler ışığında, beceri ve deneyimlerimizi kullanabilmekteyiz. Fiziksel aktivite ve beslenme danışmanlığı sadece obeziteden korunma ve tedavisinde değil, sağlıklı kişilerin iyilik halinin sürdürülmesinde oldukça önemli ve maliyet etkin bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a multifactorial disease associated with adverse health outcomes. The fact that it is caused by malnutrition and lack of physical activity suggests that it is preventable. We aimed to reveal the relationship with obesity by determining the knowledge, attitudes and physical activity levels of the patients who applied to our outpatient clinic. A total of 63 questions were applied face-to-face to 301 volunteers, 176 women and 125 men, between April and September 2022, using the Attitudes towards Healthy Eating Scale and the International Physical Activity Questionnaire Short Form, in addition to the questionnaires questioning sociodemographic information, nutrition and physical activity characteristics. 20.3% of the participants are obese. It was observed that 33.9% of our participants were inactive and 19.3% were very active. The mean total score of SBITO is 77.8±11.6, which is high. It has been observed that those with high physical activity levels have lower BMI and waist circumference. In our study, it was found that obese people eat more positively than normal weight people. As BMI increased, nutritional knowledge decreased and SBITO scores increased. In summary, in our study, we found that obese individuals eat more positively and have lower levels of physical activity. Family physicians are in an important position in terms of physical activity and nutritional behaviors. In family medicine, we can use our skills and experience in the light of up-to-date information in improving the health of our population. Physical activity and nutrition counseling is a very important and cost-effective application not only in the prevention and treatment of obesity, but also in maintaining the well-being of healthy people.