Hemşirelerin spiritüel bakım hakkındaki bilgi ve algıları
Nurse's knowledge and perceptions about spiritual care
  1. Tez No: 790274
  2. Yazar: EMRE ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Spiritüel bakım, Hemşire, Maneviyat, Spiritual care, nurse, Spirituality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırmada hemşirelerin spiritüel bakım hakkındaki bilgi ve algılarını ölçmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Araştırmamız tek merkezli ve kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmamız 01.12.2022 ve 01.03. 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan 220 hemşire ile yürütülmüştür. Çalışmada bilgi derlemek için hemşirelerin tanıtıcı ve manevi bakımla ilgili bilgi ve algılarını saptamak amacıyla düzenlenen“Anket formu”,“Maneviyat ve Manevi Bakım Derecelendirme Ölçeği (MMBÖ)”ve“Manevi Bakım Verme Ölçeği (MBVÖ)”kullanılmıştır. Bulgular: Yaşları 17 ve 54 arasında farketmekte olan katılımcıların %14.5'i erkekken, %85.5'i kadındır. %50.9'u evliyken, %47.3'ü bekar ve %1.8'i boşanmıştır. %8.6'sı sağlık meslek lisesi mezunuyken, %12.7'si önlisans, %65.9'u lisans ve %12.7'si lisansüstü mezunudur. %43.2'si gündüz çalışırken, %4.1'i gece, %6.4'ü vardiyalı ve %46.4'ü gündüz ve nöbet sistemi ile çalışmaktadır. %55.9'u daha önce spiritüel bakım ya da spiritüalite kavramını duyarken, %44.1'i duymamıştır. %11.8'i spiritüel bakım hakkında herhangi bir eğitim alırken, %88.2'si eğitim almamıştır. MMBÖ toplam ölçek puan ortalaması ve medyanı 55,8±6,99 iken MBVÖ toplam ölçek puan ortalaması ve medyanı 148,68±19,27'dir. Çalışmamızda ölçekler ile medeni durumlar yönünden bekarlar lehine, eğitim düzeyi yönünden sağlık meslek lisesi mezunları lehine, çalışma şekli bakımından vardiya ve gündüz şeklinde çalışanlar lehine, yaş ve mesleki hayat süresi açısından zıt yönde, istatistiksel olarak da belirleyici seviyelerde farklılıklar saptanmıştır. Sonuç: Gerçekleştirmiş olduğumuz araştırma sonucunda çalışmamıza katılan hemşirelerin spiritüel bakım hakkındaki ölçeklerden aldıkları puan ortalamaları literature göre yüksek çıkmıştır. Bu sonuç hemşirelerin spiritüel bakım hakkındaki algılarının yüksek olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to measure nurses' knowledge and perceptions about spiritual care. Materials and Methods: Our research was conducted in a single center and cross-sectional type. Our research was carried out with 220 nurses working at the Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital between 01.12.2022 and 01.03.2023, who volunteered to participate in the research. In order to collect information, a“questionnaire form”,“Spirituality and Spiritual Care Rating Scale”and“Spiritual Care Giving Scale”, which were used to determine the knowledge and perceptions of nurses about introductory and spiritual care. Results: 14.5% of the participants, who ranged between the ages of 17 and 54, were male, while 85.5% were female. 50.9% are married, 47.3% are single and 1.8% are divorced. 8.6% of them are graduates of health vocational high schools, 12.7% of them are associate degree, 65.9% are undergraduate and 12.7% are graduates. 43.2% work during the day, 4.1% work at night, 6.4% work in shifts and 46.4% work during the day and on duty. While 55.9% have heard of the concept of spiritual care or spirituality, 44.1% have not heard of it. 11.8% received training on spiritual care while 88.2% did not receive any training. While the total scale mean score and median of the spirituality and spiritual care rating scale is 55.8±6.99, the total scale score average and median of the spiritual care giving scale is 148.68±19.27. In our study, statistically significant differences were found between the scales in favor of singles in terms of marital status, in favor of health vocational high school graduates in terms of educational level, in favor of shift and daytime workers in terms of working style, and in the opposite direction in terms of age and professional life span. Conclusions: As a result of the research we have carried out, the average scores of the nurses participating in our study from the scales about spiritual care were higher than the literature. This result suggests that nurses' perceptions about spiritual care are high.