Takım ve bireysel spor yapan lisanslı sporcuların mükemmeliyetçilik ile zihinsel dayanıklılıklarının karşılaştırılması: Adana ili örneği
Perfectionism and mental toughness comparison of licensed athletes engaged in team and individual sports: Sample of Adana province
  1. Tez No: 790326
  2. Yazar: DENİZ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP FİLİZ DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Sporları, Bireysel Sporlar, Mükemmeliyetçilik, Zihinsel Dayanıklılık, Team Sports, Individual Sports, Perfectionism, Mental Toughness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, takım ve bireysel spor yapan lisanslı sporcuların zihinsel dayanıklılık ve mükemmeliyetçilik durumlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini, Adana ilinde bulunan takım ve bireysel spor kulüplerindeki lisanslı sporcular oluşturmaktadır. Çalışmaya gönüllü olarak takım sporları ve bireysel spor yapan 207 kadın 399 erkek toplam 606 sporcu katılmıştır. Katılımcıların futbol (n=167), basketbol (n=163), tenis (n=136) ve atletizm (n=140) spor branşlarında olduğu saptanmıştır. Çalışmada katılımcıların zihinsel dayanıklılık durumunun tespiti için Madrigal, Hamill ve Gill (2013) 'in oluşturduğu ve Erdoğan (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan“Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği (ZDÖ)”, Frost, Marten, & Lahart (1990) tarafından geliştirilen, Özbay ve Mısırlı Taşdemir (2003) tarafından Türkçeye uyarlanan "Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği'' ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin normallik dağılımını belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Çalışmada verilerin çözümlenmesinde cinsiyet ve medeni durum değişkenine göre Mann-Whitney U; yaş, eğitim durumu, spor branşı ve spor yapma yılı değişkenlerine göre, Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Elde edinilen verilere göre mükemmeliyetçiliğin cinsiyete göre anlamlı olarak farklılaşma, zihinsel dayanıklılık da ise anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Zihinsel dayanıklılığın yaş değişkenine göre sadece 18-21 yaşları ve 34 yaş ve üstü yaşlar arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülürken, mükemmeliyetçiliğin yaş değişkenine göre incelenmesinde ise aralarında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Sonuç olarak takım ve bireysel spor yapan sporcuların bireysel özellikleri mükemmeliyetçi düzeylerini ve zihinsel dayanıklılık durumlarını belirlemede rol oynadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the mental toughness and perfectionism of licensed athletes engaged in team and individual sports. Target population of the study includes licensed athletes engaged in team and individual sports clubs in Adana province. 207 female and 399 male , in total 606 , athletes voluntarily participated in team sports and individual sports. It is observed that participants are in the branches of football (n = 167), basketball (n = 163), tennis (n = 136) and athletics (n = 140) . In order to determine the mental resilience of the participants in the study, the“Mental Resilience Scale (MRS)”, developed by Madrigal, Hamill and Gill (2013) and adapted to Turkish by Erdoğan (2016), (Frost, Marten, & Lahart, 1990), Özbay and The“Multidimensional Perfectionism Scale”adapted into Turkish by Mısırlı Taşdemir (2003) and the personal information form given by the researcher were used. Kolmogorov-Smirnov test was applied to determine the normality distribution of the data obtained in the study. In the analysis of the research, according to the variables of gender and marital status, Mann-Whitney U; and according to the variables of age, educational status, sports branch and year of doing sports, Krusukal-Wallis test was used. According to the data obtained, it was found that there is a significant difference in perfectionism in terms of gender variable, while no significant difference was found in terms of mental resilience. When mental resilience was observed according to the age variable, it is found to be significant only at the age of 18-21 and 34 years and over, whereas perfectionism examined by age variable was observed that the age variable remained significant in the sub-dimensions of perfectionism. As a result, It is found that individual characteristics of athletes engaged in team and individual sports play a role in identifying their level of perfectionism and mental resilience.