Akut pankreatit vakalarında asprosin düzeylerinin araştırılması
Investigation of asprosin levels in case of acute pancratitis
  1. Tez No: 790338
  2. Yazar: ÖMER OSMAN BÜYÜKSÜTÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Asprosin, Akut pankreatit, BISAP, Asprosin, Acute pancreatitis, BISAP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yeni keşfedilen ve pankreas inflamasyonu ile ilişkisi olduğu düşünülen hormon olan asprosinin akut pankreatit vakalarındaki rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, klinik bulguları akut pankreatit ile uyumlu olan hastalardan elde edilen pozitif laboratuar bulguları ve görüntüleme sonuçları ile akut pankreatit tanısı konulan hastalar araştırma grubu olarak belirlenirken; spesifik tanısı olmayan karın ağrılı hastalar ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Çalışma verileri, prospektif olarak 2021 yılı Temmuz ayı ile 2022 yılı Haziran ayı arasını kapsayan dönemde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine karın ağrısı şikayeti nedeniyle başvuran hastalardan elde edilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 26 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Asprosin düzeyleri ile sayısal değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada hasta grubunda 40 ve kontrol grubunda 39 olmak üzere 79 katılımcı yer almıştır. Hasta grubunun asprosin değeri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksektir. Hasta grubunda; BISAP skoru 2 olan hastaların asprosin düzeyleri BISAP skoru 0 olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksektir. Tüm katılımcılarda, asprosin düzeyi ile kan glukoz düzeyi ve beden kitle indeksi (BKİ) arasında anlamlı pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: Yeni keşfedilen ve pankreas inflamasyonu ile ilişkili olduğu tespit edilen asprosinin serum düzeyi ile akut pankreatit vakaları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Önemli bir morbidite ve mortaliteye sahip olan akut pankreatitin ciddiyet skorlamalarının erken dönemde yapılması, bu hastalığın yönetiminde kritik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the role of asprosin, a newly discovered hormone that is thought to be associated with pancreatic inflammation, in cases of acute pancreatitis. Materials and Methods: In the study, patients diagnosed with acute pancreatitis based on positive laboratory findings and imaging results obtained from the patients whose clinical findings were compatible with acute pancreatitis were determined as the research group while patients with abdominal pain without a specific diagnosis were selected as the control group. Study data were obtained from the patients who applied to the Erciyes University Faculty of Medicine emergency department with complaints of abdominal pain between July 2021 and June 2022, prospectively. The data were evaluated in the statistical package program of IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 26 (IBM Corp., Armonk, New York, USA). The relationship between asprosin levels and numerical variables were evaluated with Spearman correlation analysis. Results: There were 79 participants in the study, 40 of them were in the patient group and 39 of them were in the control group. The asprosin levels of the patient group were statistically significantly higher than the control group. In the patient group; the asprosin levels of the patients with a BISAP score of 2 were statistically significantly higher than those with a BISAP score of 0. A significant positive correlation was found between asprosin level, blood glucose level and body mass index (BMI) in all participants. Conclusion: It was concluded that there is a significant relationship between the serum levels of asprosin hormone , which was discovered and found to be associated with pancreatic inflammation, and acute pancreatitis cases. Early severity scoring of acute pancreatitis, which has a significant morbidity and mortality, has a critical importance in the management of this disease.