Financial health of NPOs: A study on nonprofit financial wellbeing and accounting processes
Kar amacı gütmeyen kurumların finansal sağlığı: Kar amaçsız finansal refah ve muhasebe süreçleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 790392
  2. Yazar: ARDIL YILMAZ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKSEL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sağlık, Kar Amacı Gütmeyen Kurum, Muhasebe, Raporlama, Malî Analiz, Financial Health, Nonprofit Organization, Accounting, Reporting, Financial Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez, kar amacı gütmeyen kurumların finansal sağlığını kantitatif ve kalitatif olmak üzere iki boyutta ele almaktadır. Bu bütüncül yaklaşımı desteklemek için kar amaçsız finansal sağlık ile insan sağlığı arasında analojiler oluşturulmaktadır. Tezin ana içeriğinden önce kavramlar açıklığa kavuşturulmakta, yasal çerçeve ve muhasebe standartları tartışılmakta, daha sonra literatüre dayalı olarak kar amaçlı ve kar amacı gütmeyen muhasebe uygulamaları arasındaki farklar ortaya konmaktadır. Bu farklılıklar, kar amacı gütmeyen kuruluşlara rehberlik etmek açısından uluslararası kabul görmüş finansal raporlama standartlarına ihtiyaç duyulduğu yönündeki argümanları desteklemektedir. Finansal sağlığın ölçülmesi büyük ölçüde muhasebe süreçlerinden elde edilen verilere bağlı olduğundan, kuruluşların finansal raporlamada karşılaştıkları zorlukları belirlemek bu tezin amaçları arasındadır. Bu bağlamda incelenen tüm konular ya sektöre özgüdür ya da kar amacı gütmeyen sektörde önemli ölçüde daha yaygındır. Kantitatif araştırma kapsamında ise Türkiye merkezli üyesi olunan kuruluşların finansal sağlıkları oran analizi temelinde değerlendirilmektedir. Üyesi olunan kurumlarının genel finansal performansını ölçmek için tipik bir endüstri oranı analizi yapılmıştır. Oran analizine ek olarak, literatür taramasında diğer ölçüm yöntemleri de gösterilmiştir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşların finansal sağlığını ölçmenin en iyi yönteminin hangisi olduğu konusunda genel bir uzlaşı yoktur.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the financial health of non-profit institutions in two dimensions: quantitative and qualitative. Analogies between nonprofit financial health and human health are drawn in order to justify this holistic approach. Before the main content of the thesis, the concepts are clarified, the legal framework and accounting standards are discussed, and then, based on the literature, the differences between nonprofit and forprofit accounting practices are revealed. These differences support the arguments that there is a need for internationally accepted financial reporting standards to guide nonprofits. Since measuring financial health is highly dependent on the data obtained from accounting processes, identifying the challenges organizations face in financial reporting are among the objectives of this thesis. All issues examined in this regard are either sector-specific or significantly more common in the non-profit sector. And within the scope of the quantitative research, financial health of Turkey-based membership organizations is evaluated on the basis of ratio analysis. A typical industry ratio analysis is conducted to measure the aggregate financial performance of membership institutions. In addition to ratio analysis, other measurement methods are also shown in the review of literature. There is no general agreement over the best method of measuring financial health of nonprofits.